Плочев не беше за този пост, най-добре и за него, и за НЗОК е да подаде оставка

OFFNews 18 февруари 2018 в 10:49 4652 0

"Проф. Плочев категорично не беше за тоя пост. Той никога не се е занимавал със здравно осигуряване – това е много специфична дейност. Изумен съм, че изискванията за управител на Касата са толкова ниски, че са по-ниски от тези за директор на районна каса, а за всяка такава институция, от типа на банка, застрахователно дружество и други подобни, има един куп изисквания."

Това заяви бившият подуправител на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров в интервю за bTV.

В петък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев, защото си позволил зад гърба му да поиска актуализация на бюджета на НЗОК, за да може да бъдат изчистени дългове към чуждестранни здравни каси.

"Казах му, когато си тръгвах, че най-доброто, което може да направи за Касата и за себе си е да се махне по най-бързия начин, защото ще има проблем. Той не вижда какво става, какво му дават да подписва, какво му правят отвън", допълни отстраненият от НЗОК в края на миналата година д-р Петров и уточни, че първоначално Плочев не искал да подписва, защото се е страхувал.

 

Жени Начева, сн.: МЗ

"В момента има тотална намеса в оперативното управление на Касата от страна на министерството в лицето на заместник-министър Начева (бел. ред. Жени Начева) - посочи още д-р Петров. - Тя кадрува в Касата, разпорежда се директно на административния персонал, променя бюджети на болници и тъй нататък, което не само, че не е редно, според мен тя извършва серия закононарушения в това отношение."

Димитър Петров беше категоричен, че и министърът, и заместничката му Начева отдавна отлично знаят за задълженията ни към чуждите каси.

"Това са много лесно предвидими разходи, тъй като ги плащаме след 18 месеца. Тоест към юни миналата година сме били наясно какво трябва да платим през цялата 2018 година. Това е можело да се предвиди в бюджета, който се приема октомври месец. Грешката на проф. Плочев е следната - трябвало е да се сети да го постави тогава. Втората е начинът, по който се опитва да тръгне към актуализация на бюджета - не е това процедурата, вероятно го прави от некомпетентност", каза д-р Петров.

"От друга страната обаче е публичен факт, че бюджетите на Касата се правят в Министерство на финансите и то точно от зам.-министър Жени Начева, която е председател на Надзора (бел. ред. Надзорния съвет). Там стои въпросът, че тя, знаейки, че тези средства трябва да се платят през 2018 г., защо не ги е предвидила в това перо от бюджета. Това не е само тази година, а от предишни години са трупани подобни дефицити, прехвърлени са средства от тези плащания към други здравноосигурителни плащания", посочи той и уточни, че лично Кирил Ананиев е водил преговорите за разсрочване на задълженията ни към германските каси.

Според него Касата не е независима институция и е необходимо това да се върне.

Здравният министър не може да уволни управителят на НЗОК. Той трябва да подаде оставка.

Според Петров обаче Камен Плочев не е единственият, който трябва да си отиде. Жени Начева трябва да си подаде оставката, категоричен бе той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови