'По следите на трансилванското злато' тази вечер по Viasat History

OFFNews 14 април 2018 в 01:19 2987 0

Снимка Viasat History

Тази вечер, от 17:15 ч, телевизионният канал Viasat History ще покаже епизод от поредицата "По следите на трансилванското злато".

Тя разказва за най-голямата кражба в историята и най-внушителното търсене на съкровища в модерния свят. Между 1933 и 1945 г. нацистите плячкосват милиони културни ценности и хиляди тонове злато. Те крадат златни пръстени и пломби, необработени диаманти и скъпоценни камъни от корони, разграбват се музеи, библиотеки, църкви, синагоги, офиси, фабрики и частни домове.

Част от откраднатото все още липсва, като например повече от 100 000 произведения на изкуството, сред които картини на Дега, Ван Гог и Рафаел, злато, диаманти и бижута и други културни съкровища на стойност десетки, ако не и стотици милиони.

През 2007 г. бивш икономист на ЦРУ оценява цялата стойност на липсващите съкровища от нацистката плячка на 115-175 милиарда долара. Опитите за възстановяването започват през последните дни на Втората световна война и продължават и до днес.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, един свеж и модерен поглед към историята. Каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени програми, които едновременно развличат и провокират умовете им. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес. За повече следете www.viasathistory.bg и www.Facebook.com/ViasatHistoryBG.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови