Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Побоят над Слави Ангелов вече стигна до Съвета на Европа

АЕЖ-България и СБЖ осъдиха нападението над разследващия журналист

OFFNews 18 март 2020 в 14:39 2560 0

Асоциацията на европейските журналисти – България и Съзюзът на българските журналисти осъдиха побоя над разследващия журналист Слави Ангелов, който снощи бе нападнат и пребит с метални пръти пред дома си в идеалния център на столицата.

Известните до момента факти водят до извода, че побоят е поръчков и вероятно е документиран, за да се отчете пред поръчителя. Основна версия на полицията е, че случилото се е свързано с работата на Ангелов. Нападението срещу Слави Ангелов е заплаха не само към него, а към всички журналисти в България, заявяват от АЕЖ-България.

От асоциацията настояват за бързо и ефективно разследване, което да открие, изправи пред правосъдието и накаже както физическите извършители, така и поръчителите на това зверско деяние.

АЕЖ – България вече сигнализира международните си партньори, както и Платформата за безопасността на журналистите към Съвета на Европа за инцидента, който е поредното доказателство за това колко опасна може да бъде професията журналист, посочват от организацията.

СБЖ излезе със сходна позиция. Съюзът настоя за бързи действия на властите за разкриване не само на преките извършители на побоя над Слави Ангелов, но и на неговите поръчители.

Само пълното разкриване на механизма и хората зад това тежко престъпление може да ни убеди, че управляващите имат сериозни намерения да защитят свободата на медиите и да се погрижат за безопасността на българските журналисти, посочват от СБЖ.

Ето и текста на декларацията на съюза:

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява дълбоко възмущение и негодувание от нападението над главния редактор на седмичника „168 часа” Слави Ангелов - разследващ журналист с дългогодишен професионален опит.

За пореден път сме свидетели на опит да бъде "наказан" авторитетен български журналист заради изпълнен професионален дълг! Слави Ангелов е добре познат с разследванията си на българския „подземен“ свят и мафиотските среди, с острите си разобличителни публикации на негативни явления и престъпни деяния, пред които управляващите често си затварят очите. В последно време той проявяваше активна гражданска позиция и по наболели екологични теми.

Бруталната и назидателна разправа над журналиста пред дома му в центъра на София, един от участниците в който е правил и видеозапис на побоя, е показателен за уродливата медийна среда в страната, която крие сериозни опасности за живота на онези български журналисти, които се осмеляват да се разровят по-дълбоко в търсене на истината и в разобличение на нарушителите на законите.

Преди повече от 5 години СБЖ направи предложение за криминализиране на нападенията над журналисти и търсене на наказателна отговорност от всеки, който извърши такова деяние. През 2017 г. СБЖ внесе в Народното събрание на Република България комплекс от законодателни инициативи за ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЖУРНАЛИСТИТЕ И СВОБОДАТА НА МЕДИИТЕ.

Продължаващото игнориране на нашите инициативи вече придобива демонстративен характер и създава благоприятна среда за нападения над журналисти като снощното.

СБЖ настоява за бързи действия на властите за разкриване не само на преките извършители на побоя над Слави Ангелов, но и на неговите поръчители. Само пълното разкриване на механизма и хората зад това тежко престъпление може да ни убеди, че управляващите имат сериозни намерения да защитят свободата на медиите и да се погрижат за безопасността на българските журналисти.

Побоят над български журналист неизбежно ще има широк международен отзвук. СБЖ ще информира европейските и международните журналистически организации за нападението срещу нашия колега и заедно с тях ще следи хода на разследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews