Почина Любка Рондова

OFFNews 15 март 2016 в 14:49 9399 3

Обичаната народна певица Любка Рондова е починала тази сутрин на 79-годишна възраст. Новината съобщи евродепутатът Ангел Джамбазки във Фейсбук. 

Любка Рондова е родена в с.Шестево, Костурско, Егейска Македония, в будно българско семейство. Нейният дядо Митьо, Димитър Илиев (Буджов), е участник в Илинденско-Преображенското въстание (1903).

Гражданската война в Гърция (1946-1949) разпилява семейството по света. Любка Рондова, заедно с двамата си братя и още 28000 техни връстници на възраст между 2 и 14 години, стават така наречените „деца-бежанци”, които Демократичната армия на Гърция организирано извежда от страната през март и май 1948, за да ги предпази от ужаса на войната.

Същото събитие е наречено от гръцката десница „отвличане на деца”. Така Любка още невръстна поема, през Албания и Югославия, трудните бежански пътеки на Европа. Тръгва на училище Полша, завършва гимназия в Чехия. Дипломира се като филолог във Философско-филоложкия факултет на Карловия университет в Прага. По-късно завършва квалификационни курсове по научна информация в Москва. 

Сериозният ѝ път на народна певица започва след като се премества в София, когато постъпва в най-стария в България ансамбъл за народни песни и танци „Гоце Делчев“. В него остава 30 години, като дълго време е солистка и лице на ансамбъла. Тук, в средата на българи бежанци от всички македонски краища, оформя и обогатява своя песенен репертоар, изграден основно върху песни, наследени от майка ѝ и баба ѝ, усъвършенства и своите изпълнителски умения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!