Почина Стоянка Мутафова

OFFNews 06 декември 2019 в 09:17 8792 0

Обичаната от поколения българи актриса Стоянка Мутафова почина днес сутринта на 97-годишна възраст.

Човек - виелица, фурия, чудо! Така я вижда драматургът Юрий Дачев и предрича, че тя ще спре да играе тогава, когато се  подстригват мравките.

Мисля си: от какви парчета е направен този живот? Любов, смърт, чест, пощада... – споделя в автобиографичната си книга Стоянка Mутафова. - Знам, че зад гърба ми някои мърморят: „Тая, дъртата, няма ли най-сетне да се насити да играе!?” Ами няма! Не се наситих. Ще играя и за внуците ви!"

И Чудото Стояна играеше, учеше текста с лупа, падаше, ставаше и пак играеше. 

Родена е на 02.02.1922г. в София. Истинското име на актрисата е Стояна-Мария Константинова Мутафова, но объркано в един афиш остава завинаги като Стоянка.

Играе в над 90 театрални постановки. Популярна с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

На 94-годишна възраст през 2016 г., осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

Сред многобройните награди са: Орден „Св. св. Кирил и Методий“, I степен; Почетно звание „Заслужил артист“; Награда на САБ за цялостно творчество“ (1999); Орден „Стара планина“ – 2002 г.; Награда „Аскеер“ – 2002 г.; Знак „Златен век“ – 2012 г.; „Златен Кукерикон“ на името на Георги Калоянчев - 2013г.

„Иска ми се да се срещнем и на стогодишнината ми! Сигурна съм, че всички вие ще бъдете тук и аз ще бъда много щастлива!“, това каза легендата на българската култура на 95-ия си рожден ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови