Почина доц. Мария Дееничина от Факултета по журналистика на Софийския университет

OFFNews 17 декември 2019 в 19:25 7190 0

Снимка uni-sofia.bg

Почина доц. д-р Мария Дееничина, дългогодишен преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

Целият професионален живот на доц. д-р Мария Дееничина премина във Факултета по журналистика и масова комуникация, където извървя пътя от асистент до хабилитиран преподавател като защити докторска дисертация през 1994 г., специализира в Лондонския университет, Великобритания и Университета на Мисури, Колумбия, САЩ, припомнят от ФЖМК.

Доц. д-р Мария Дееничина преподаваше „Съвременна българска журналистика” и „Малцинства и журналистика”.

Автор е на фундаменталното изследване „Между фанфарите и заклинанията: Тоталитарният модел на българската журналистика 1956-1989 година“, на десетки студии и статии в реномирани български и международни научни издания по въпросите на журналистиката и медийното битие на правата на човека.

Мария Дееничина бе проникновен и задълбочен изследовател на медиите от близкото минало и съвременността, ерудиран и обичан преподавател на поколения студенти. Допринесе за развитието на ФЖМК като дългогодишен зам-декан и ръководител на множество проекти. За цялостния си принос бе удостоена с Почетен нагръден знак „Свети Климент Охридски“ – първа степен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови