Почина големият родолюбец Владимир Панков от Охрид

OFFNews 09 януари 2019 в 11:37 4875 0

Отиде си един голям българин - Владимир Панков от Охрид, председател на „Гражданско сдружение за запазване на идентичността на българите в Република Македония PAДKO - Охрид“ и автор на книгата „Историческата истина за културната идентичност на славянското население в Република Македония“, съощават от Министерството на външните работи.

Владимир Панков посвети целия си живот и дейност на работата за духовното обединение на българите в Република Македония, за ренесанс на българщината и за популяризиране на българския език. Делото му е достойно за уважение и подкрепа от всички, които милеят за правото на самоопределение. Той победи в тежката битка за отстояване на каузата. Вечна му памет!

Владимир Панков е роден през 1954 г. като Владимир Паунковски в Охрид, тогава в СФР Югославия. По образование е икономист. Работил е известно време в Швейцария. След разпада на Югославия, заедно със съмишленици, създава през 1993 г. организация на българите в Р. Македония, носеща инициалите на историческата ВМРО. Организацията не получава официална регистрация, а Владимир няколко пъти е арестуван, бит и малтретиран заради това, че изповядва българско национално самосъзнание.

На 30 юли 1996 г. по­лучава български паспорт и става български гражданин. Променя името си на Панков. Поканен от известния австрийски лингвист проф. Ото Кронщайнер на симпозиум в Залцбург, той е задържан на летището в Скопие и българският му паспорт е отнет.

Обявената от Панков гладна стачка завършва с връщане на документите за самоличност и идването му в България, където остава до 1998 г. На 27 октомври 2000 г. Владимир Панков създава Сдружение “РАДКО”, представено официално в Скопие. Представянето е съпътствано с провокации. По-късно Сдружението е обявено от македонската съдебна власт за противоконституционно.

В началото на 2008 г. “РАДКО” печели делото срещу Р. Македония в Международния съд по правата на човека в Страсбург. Освен на много публицистични материали, Владимир Панков е автор и на книгата „Историческата истина за културната идентичност на славянското население в Република Македония“, издадена през 2014 г. Редактор на сайтовете „Радкомак” и „Македонска трибуна”, сътрудник на „Вардар”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови