Почина пациент, чакащ за белодробна трансплантация

OFFNews 13 октомври 2018 в 17:00 2954 1

Починал е 29-годишният Адриан Петков - един от българите, чакащи за белодробна трансплантация, съобщава Нова тв. Младият мъж беше включен в листата от чакащи към Изпълнителната агенция по трансплантации през февруари тази година.

В България подобни операции все още не се правят. В момента няма и чужда клиника, където да се изпращат пациентите. Допреди година държавата изпращаше тези пациенти в болница в Австрия. След това договорът изтече. В момента близо 20 души чакат за животоспасяващи операции, които не могат да се правят в България.

Днес от Министерството на здравеопазването излязоха с пресконференция по темата. "Обсъждаме нормативни промени, включително законите във връзка с трансплантациите", каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на брифинг в Министерство на здравеопазването, предаде

Той обясни, че в момента Законът за трансплантации на органи, тъкани и клетки е един "тюрлю-гювеч", който обхваща всичко. "Една от идеите е да го разделим. Да направим специални текстове, които касаят органната трансплантации и да облекчим подзаконовата нормативна база, така че да улесним максимално работата на колегите в мрежата“, заяви д-р Пенков.

Според него има дребни неща, които са изключително важни и трябва да се направят бързо, за да се облекчи работата на всички в системата и да има успехи.

На въпрос дали ще се закрие Агенцията по трансплантации, д-р Пенков обясни, че се обсъжда оптимизация на работа, а не да се закрива дейност. По думите му страната ни изпуска донори поради отказ на близки.

"Има проблеми в организацията и негативно отношение към донорството от страна на хората", допълни заместникминистърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

13.10 2018 в 17:34

А по-вероятно, има обикновенно отвращение към чиновниците, и към учреждението.
Я кажете кой и кога е писал и приемал калпавия закон. Страната трябва да познава героите си!