Почитаме будителите с шествия и протести

OFFNews 01 ноември 2017 в 07:16 2422 1

Почитаме будителите с шествия и протести

Снимка БГНЕС, архив

България чества днес Денят на народните будители.  Отдаваме почит на просветители и революционери, дали своя принос за ценностите и самосъзнанието на народа ни. 

За първи път Денят на народните будители се чества в Пловдив през 1909 г. , отменен е по време на социализма, а традицията се възстановява през 1992 г. 

На официална церемония пред президентството държавният глава Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, а след церемонията ще се срещне на "Дондуков" 2 с ръководители на институции в областта на науката, образованието, културата и изкуството. В 14 ч. Радев ще участва в тържественото събрание на Българската академия на науките и ще връчи наградите за млади и най-млади учени на БАН, съобщиха от "Дондуков" 2. 

КТ "Подкрепа" пък организира протестно шествие срещу "геноцида над работещите в науката". То ще тръгне в 11 ч. от централата на БАН и ще стигне до Националната библиотека. 

Софийската организация на БСП организира "шествие с книга в ръка" от 16.30 ч., което стартира от паметника на Иван Вазов.  От 18.00 часа ул. "Позитано" 20 ще бъде показан филма "Борис I – Слово за буквите" по сценарий на Анжел Вагенщайн с участието на Стефан Данаилов в главната роля.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови