Почитаме паметта на жертвите на Холокоста

OFFNews 10 март 2015 в 08:53 4839 14

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Изложба в Народното събрание в памет на жертвите на Холокоста.

10 март е обявен за Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпленията срещу човечеството, на тази дата през 1943 година е предотвратено депортирането на стотици евреи от България към концлагерите.

Днес от 10 часа до църквата „Св. София” ще се проведе Ритуал в чест на Спасителите на българските евреи и в памет на депортираните от хитлеристка Германия евреи от Вардарска Македония и Беломорието.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и депутати ще почетат паметта на жертвите на Холокоста от 12 часа пред паметната плоча до Народното събрание, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

В 14 часа в зала "Света София" в Народното събрание ще се проведе церемония, посветена на 72 години от спасението на българските евреи. Събитието се организира от Израелско-български институт и ще се проведе под патронажа на Цецка Цачева.

За спасяването на българските евреи по време на Втората световна война основна роля изиграват пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан, както и заместник-председателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев. Намесата на обществеността също се оказва решаваща.

11 343 евреи от Тракия, Македония и Пирот обаче са изпратени в лагерите на смъртта в изпълнение на споразумението с нацистка Германия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!