Поход за свобода в подкрепа на жертвите на трафик в 18 български града днес

OFFNews 20 октомври 2018 в 08:00 2691 0

"Поход за свобода" в подкрепа на жертвите на трафика на хора организира днес в 18 български града фондация "А21 България".

Инициативата е най-мащабната улична информационна кампания по проблема, като у нас тя се организира за пета поредна година. Посветена е на Европейския ден за борба с трафика на хора (18 октомври) и целта ѝ е да обърне вниманието на хората към мащабите на трафика на хора и търговията с човешки съдби у нас, както и да информира хората за Националната телефонна линия за борба с трафика на хора - 0800 20 100. На този номер могат да се подават сигнали денонощно и безплатно всеки ден.

В София Походът ще се проведе от 11 ч. Сборният пункт е НДК (пред Войнишия паметник, поставен на мястото на "1300 години България"). Шествието ще завърши в Античен комплекс "Сердика" с прожекция на късометражен документален филм, посветен на трафика на хора.

Освен в София, Поход ще има и в Пловдив, Бургас, Плевен, Сливен, Благоевград, Видин, Монтана, Смолян, Кърджали, Ямбол, Пазарджик, Габрово, Силистра, Разград, Русе, Шумен и Никола Козлево.

"Поход за свобода" е ежегодно събитие, което се провежда в 400 града в над 50 държави по целия свят и с това се превръща в най-мащабната инициатива в подкрепа на жертвите на трафик на хора в света. Благодарение на ефективните партньорства на фондация “А21 България” с Националната комисия за борба с трафика на хора, местните комисии за борба с трафика на хора, Българският младежки червен кръст и превантивно-информационните центрове към местните общини, за първа година България взима участие в международната инициатива на А21 с цели 18 града-домакини.

По данни от доклада за 2017 г. на Националната комисия за борба с трафика на хора, България продължава да е основно страна на произход за жертвите на трафик на хора, които са извеждани с цел трафик в чужбина. Според Европол страната ни все още заема водеща позиция сред страните в ЕС по отношение на брой трафикирани хора.

Резултати от социалния експеримент “Summerjobs”, проведен от фондация А21 сочат, че близо 99% от студентите в българските университети са уязвими. Има риск те да попаднат във форма на експлоатация при кандидатстване за сезонна работа в чужбина. Именно по тази причина А21 за пореден път застава зад организирането и провеждането на информационната кампания, която отново ще събере граждани, партньори, доброволци и лица, които подкрепят каузата.

A21 България е глобална неправителствена организация с представителства в 12 държави по целия свят, която съществува и в България вече 7 години. Сферата й на дейност е борбата срещу трафика на хора и съвременното робство, в което живеят над 40 млн. души по цял свят днес*. Усилията на А21 в работата срещу трафика на хора в и извън България, са резултат на разбирането, че в XXI век не е допустимо да има толкова много роби по света, повече откогато и да било в човешката история. Поставяйки си амбициозната цел да няма жертви на трафик в България, А21 фокусира работата си в няколко основни направления на работа. Започвайки от ученически презентации, професионални обучения, работа с доброволци, минавайки през публични кампании, обществени събития и инициативи и стигайки до управление на услуги, директна работа с жертви и опериране на ресурсна телефонна линия, организацията полага усилия и труд в различни сфери на обществения живот така, че информацията и знанието за превенция от трафик да достигне до повече българи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови