Полицаи причакват зад знак в храстите, според МВР е нормално (снимки)

Рени Петрова 28 юли 2020 в 17:16 11543 1

Снимка Цветан Томчев/Труд

Мобилна лазерна камера за скорост е поставена на отсечката на бул. "Никола Вапцаров" в посока центъра на столицата, до оградата на частно училище. Дотук добре, но пътните знаци за ограничения на скоростта на това място - няколко метра по-нагоре, са закрити от клоните на дърветата. 

За това съобщи фотографът Цветан Томчев в профила си във Фейсбук. 

На стълб, около 100 м. от камерата, има знаци за: ограничения на скоростта от 40 км/ч, знак В27 "Забранено спирането и паркирането", както и знак №19 "Внимание - деца". Единственият, който се вижда обаче, е този за забраната за спиране и паркиране. 

OFFNews се свърза с МВР за коментар. Оттам заявиха, че катаджията може да застане, където пожелае, стига да не пречи на водачите. "Не мога да употребя израз като "криене в храстите", полицаят може да застане, където му е удобно", каза дежурният говорител в пресцентъра на министерството. За пътните знаци той заяви, че "маркировката, знаците и озеленяването са отговорност на собственика на пътя - в случая Общината". 

Снимка: Цветан Томчев/Труд 

Според чл.39, ал 2 от Закона за движение по пътищата пътните знаци трябва да са видими и лесноразбираеми както през деня, така и през нощта. Освен това те не трябва да се закриват един друг или от други препятствия, съоръжения или принадлежности в обхвата на пътя.

Следва въпросът щом казусът е в противоречение с чл. 39, ал.2 от ЗДвП, то глобите от радара валидни ли са. 

Пътният полицай с камерата прицелва оптиката към идващите коли и вдига рамене, че: "Поддържането на озеленяването е работа на Столична община", разказва още фотографът Томчев. 

Глобите за превишена скорост започват от 50 лв и могат да стигнат до 700 лв. - в зависимост от скоростта, с която е превишено ограничението. За всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч санкцията се увеличава с 50 лв., както и се отнема книжката за три месеца и се взимат 16 точки.

Снимка: Цветан Томчев/Труд

"Честно и отговорно ще бъде ръководството на Пътна полиция София да отмени валидността на електронните фишове от днес, на това място, с изключение на нарушители с превишена над допустимата за градски условия скорост. Честно ще бъде и ако полицаят от патрулната кола се обади в Столична община, че знакът за по-ниска скорост пред училището на бул.“Н.Вапцаров“ не се вижда, а не да клечи като милиционера Лазар от едновремешния виц", завърша Томчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

1

МАНГО

28.07 2020 в 19:02

Плащаш си глобата и отиваш в съда - 100% ще падне. Лошото е, че с нашите данъци ще платят разходите. На тях за това не им дреме - не носят никаква персонална отговорност и могат да правят каквото си искат.