Политолог: Да се снима дядо с внучетата не е решение на кризата

OFFNews 10 август 2020 в 11:31 5946 1

Снимка Кирил Чобанов, БНР

Очаква се важно решение от страна на премиера Бойко Борисов, но политологът Георги Киряков не смята, че още днес ще има оставка на премиера, което се иска от протестиращите.

Пред БНР той подчертава също, че искането за машинно или електронно гласуване също не е панацея при евентуални предсрочни или пък редовни избори, защото който пожелае изборни манипулации – така и така ще ги направи.

"Това решение се очаква още от началото на самите протести. Но все пак Бойко Борисов не взема сам решенията, въпреки че досега е показал, че точно това се случва. В тази ситуация има още един допълнителен фактор и това са коалиционните му партньори от Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ). Едно е премиерът да се оттегли, друго е и правителството да се оттегли и да се разпусне парламентът, или да се направи опит да се състави ново правителство. Това са различни неща и нюанси, върху които трябва да се обръща особено внимание.

Киряков смята, че става дума за сложно и тежко политическо решение – не става въпрос само за дома и за внуците... Защото Борисов не е само дядо на своите внуци, той е и министър-председател на Република България.

"Не знам дали разбира той самият, в този случай, че тези подсказки със снимки и с кратки коментари всъщност могат да тласнат страната в сериозна политическа криза. Не става въпрос за исканията на протестиращите, нито за личната оставка на премиера. Става въпрос за оставката на Министерски съвет и за път към предсрочни парламентарни избори", посочва политологът.

Той отговаря и на въпроса беше ли публикацията в сп. "Шпигел" катализатор на процесите в момента?

"Може би това е капката, която е преляла чашата, защото нали си даваме сметка, че имаше изтекли записи, имаше снимки от най-личното пространство на премиера, имаше обвинения от страна на "дубайския емигрант" срещу премиера и срещу финансовия министър. Това са натрупвания, които вероятно са дали основания на премиера Борисов да си каже, че е време да си каже, че е взел най-важното за себе си решение. Но тук трябва да се мисли стратегически. Защото да се снимаш с внуците и да казваш иносказателно някакви неща не е план за излизане от кризата, най-малкото защото самият той предвижда още по-сериозна криза от октомври нататък, свързана с икономическите и здравните последици от коронавируса и възможността за втора вълна. Това не е детска игра и игра на дядо с внучета... Ето защо това му поведение е проблем. Не само Борисов се колебае, неговата партия се колебае."

Политологът подчерта, че това е изключително сложна ситуация, в която тези прости решения могат да се окажат и пагубни.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

1

yoghurt

10.08 2020 в 11:39

Когато осъдят Доган, Любен Гоцев, Маджо, Илия Павлов посмъртно ако можеше, пък и отрочетата им, тогава ще повярвам, че целта на цялата патаклама (която подкрепям) не е кокала на властта.