Половината млади българи живеят с родителите си

OFFNews 12 август 2020 в 10:30 2980 0

Близо половината от младите българи между 25 и 34 г. живеят с родителите си. Това показват последните данни на Евростат за миналата година.

Процентът варира в различните членки на Европейски съюз, като най-склонни да напуснат родния дом са в Дания и Швеция. Там едва 4% и 5.7 процента остават при родителите си.

На обратния полюс са в Словакия и Гърция съответно с 56.4 и 57.8 на сто. Още по-сериозно е положението в Хърватия - там 62% остават да живеят при родителите си.

Раздялата със семейството често зависи от това дали младите хора имат връзка или учат, както и доколко са финансово (не)зависими, пазара на труда, цените на наемите, но и от културни особености.

Според данните на Евростат средно в Евросъюза младите напускат родния си дом на 26.2 г., но тази възраст е различна за различните държави. Най-рано родителския дом напускат представителите на северните страни - шведи, датчани и финландци. Шведите например излизат на 17.8 г. Склонни да напуснат родителите си, когато са до 25 г., са в Германия, Естония и Нидерландия. 

Не така стоят нещата при представителките на юга в ЕС, които остават при родителите си до към 30-годишна възраст.  

Най-дълго при родителите си остават хървати (31.8 г.) и словаци (30.9 г.). Следват италианци (30.1 г.) и българи, които се изнасят средно на 30-годишна възраст.

Мъжете остават по-дълго в дома на родителите от жените в почти всички страни членки. Единственото изключение е Люксембург.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови