Половината вода изтича по пътя: община Върбица също мина на сух режим

OFFNews 31 януари 2020 в 10:25 3391 0

Шуменската община Върбица мина на воден режим.

Причината за него е не само сухото време, но и старият водопровод. Загубата на вода по водопровода, който захранва общината и околните села, е близо 50%, каза кметът ѝ Мердин Байрям пред радио Шумен.

Водният режим е в сила от няколко дни.

"Аз лично съм инспектирал всички водоизточници. Три дена обикалям по територията на цялата община Върбица. Има вода, но не е като през други години, защото дебитът трикратно е намалял. Преди 1-2 години този извор, ако е изливал 20 л на секунда, то сега е паднал на 7 л, които пък се губят на 50% по тръбата и в крайна сметка водата не стига до хората“, посочи той.

Община Върбица е разработила проект за рехабилитация на стария водопровод, но вече няколко години Министерството на регионалното развитие и благоустройството отказва да го финансира. Нужни са малко над 2,5 милиона лева за прокарването на нов водопровод, който да гарантира нормалното подаване на вода към Общината. OFFNews изпрати запитване до министерството с молба да уточни мотивите за отказите. Отговора му вижте тук.

Проблемите във ВиК сектора у нас - натрупвали се с десетилетия - станаха видими най-вече поради водната криза в Перник. Миньорският град обаче далеч не е единственият, чиито жители страдат от постоянна липса на вода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови