Помагаме на Сърбия с вода и лекарства, изнасяме и ток

OFFNews 21 май 2014 в 09:52 1885 0

Искане за закупуване на ток е постъпило от Сърбия и ние, където е необходимо, подаваме ток по споразумение за доставки при критични ситуации. Това заяви пред БНР вицепремиерът Даниела Бобева.

Тякоментира ситуацията в Сърбия, където 22 души загинаха в резултат на наводненията. С решение на сръбското правителство сряда, четвъртък и петък са обявени за дни на национален траур.

Повече от 230 обучени спасители от Евросъюза работят в районите на бедствието. Българският екип, който замина преди дни, се грижи за отводняването на село Ракитово край Ягодина.

Даниела Бобева уточни, че се водят преговори за регулярни доставки на ток за Сърбия. 

"Сега, когато водата се изтегля има нужда от вода и от лекарства, има опасност от епидемии", поясни вицепремиерът и уточни, че наши производители Девин, Бачково, Михалково и Горна Баня са осигурили бутилирана вода. Изпращат се и дезнфекционни препарати, памперси, над 5 хиляди опаковки лекарства са осигурени от "Актавис".

"БЧК комуникира добре със сръбските влласти. Създадена е организация на гранична полиция, за да се осигури бързо обработване на товарите. Даваме това, което ни се иска. Имаше идея да предоставим детски храни. Но там има рискове, ако започнат децата нова храна. Минералната вода е бутилирана, а не в цистерни", уточни Бобева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови