Помпей: Снимка на живота в един римски град (видео)

OFFNews 16 септември 2018 в 00:08 5187 0

От 16 септември ще видим нова приковаваща поредица по Viasat History. "Помпей: В очакване на бедствието" дебютира в 21:00. Трите епизода вдъхват живот на последните 48 часа на Помпей преди бедствието отпреди 2000 години да удари и вулканичното изригване да погребе жив целия римски град.

Сериалът е воден от историка д-р Бетани Хюз (интервю с нея четете по-долу), археолога Ракша Дейв и британския журналист Джон Сърджънт, като всеки от тях изследва часовете преди експлозията на връх Везувий. Като обхваща целия разрушен град и околните местности, триото водещи влиза сред разкопките и получава ексклузивен достъп до най-добре запазените римски обекти. Тримата са поканени да изследват досега недокоснати човешки останки, анализирани със скенер, рентген и ДНК тестове, и посещават самия неугаснал вулкан, разкривайки неизвестни досега загадки, скрити под пепелта вече повече от 2000 години.

Бетани Хюз: Помпей е изпепелил всичко толкова бързо, че е консервирал живота

- Защо сме толкова омагьосани от Помпей? Има толкова много исторически места в света, но продължаваме да го харесваме.

Бетани Хюз: Да, точно така. Мисля, че има нещо почти вълшебно в него, тъй като той е много добре консервиран. Също така мисля, че сме очаровани от Помпей, защото вулканът е изпепелил всичко толкова бързо, че е консервирал живота - от този на най-богатите до този на най-бедните. Така получаваме "снимка" на живота в един римски град. Също така трагедията ни докосва. Това ни кара да се замислим за тези мъже и жени в миналото, които са живели в едни наистина мирни и наистина успешни дни в този прекрасен малък морски град, на които изведнъж се случва всичко това. Мисля, че се чувстваме свързани с тях от една страна от исторически интерес, но също така и емоционално.

- Поредицата показва начинът на живот на гражданите на Помпей - каква е била храната им и т.н. Но това е само в първия епизод. Какви други изводи направихте за живота в града?

Мисля, че това, което наистина е интересно, е колко близки са техните развлечения с нашите. На тях също им е харесвало да се събират в събота вечер, да играят карти, да пият, да посещават приятели, да подбират най-новите си бижута. Има нещо в намина им на живот, което ги прави много близки до нас. Това е много докосващо. Също така, когато се случва бедствието, жителите на Помпей веднага се събират, за да се опитат да решат проблемите, да помислят. Те са се събрали в театъра на града и са реагирали по начин, по който бихме действали и ние днес, ако сме заплашени. Мисля, че това ни свързва дори през вековете.

- В Помпей са открити предмети с корени от други култури - дори някои артефакти от Индия. Какви други култури са познавали тогава гражданите на Помпей?

Римската империя е изживявала славните си дни, империя, която е контролирала една пета от населението на света. И Помпей е бил невероятно добре свързан както по суша, така и по море. Така че, градът е бил наистина космополитен център. Както казвате, има индийски статуи на индийски бог. Има дрехи от Индия и Шри Ланка. Има бижута и злато от Близкия изток. Мисля, че градът е бил едно много мултикултурно и населено място. Със сигурност се е носило усещане за по-широкия свят отвъд хоризонта.

- Има ли вече някакво заключение - защо се случи изригването? Защо тези хора са останали в града и са били изненадани от изригването на Везувий? Загинали са хиляди души.

Точно така. И може да има и повече, защото 30% от града предстои да бъде открит и изследван, на тези места може да има повече човешки останки. Мисля, че просто са живели в много сеизмична област. Имало е земетресения, за тях това не е било нещо ново. Когато Везувий избухва, вълната се движи с близо 100 км в час, говорим за температури между 300 и 350 градуса. Наблюдавали са се експлозии в небето, никой не е могъл да избяга от това. Това е била свободната и чиста сила на вулкана, ето защо толкова много хора са загинали.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, един свеж и модерен поглед към историята. Каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени програми, които едновременно развличат и провокират умовете им. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови