Посланикът на Германия 82 г. след Кристалната нощ: Да извлечем поуките, когато гледаме в бездната на 20. век

Александра Маркарян 13 ноември 2020 в 09:10 3162 0

"Изключително важно е да бъдем заедно - като общност от нации и граждани на 21. век - и никога да не забравяме. Отново поемаме ангажимента да извлечем поуките, когато гледаме в бездната на 20. век. Трябва да бъдем заедно срещу дискриминацията към човешките същества, които са като нас, но са жертви на омраза, защото са различни или по-слаби."

С тези думи снощи посланикът на Германия в България, Негово превъзходителство Кристоф Айххорн започна речта си на церемония по повод 82-рата годишнина от Кристалната нощ. Тя бе организирана от Посолството на Федерална република Германия и Организацията на евреите в България "Шалом". Проведе се в двора на Софийската синагога, където бяха разположени изложбени панели, посветени на Кристалната нощ, подготвени от Посолството.

Масовият погром срещу евреи и еврейска собственост в Германия и Австрия е извършен в нощта срещу 10 ноември 1938 г. от Националсоциалистическата германска работническа партия с водач Адолф Хитлер. Хиляди еврейски магазини, домове, синагоги са ограбени и опожарени. Десетки хиляди евреи са арестувани и изпратени в концентационни лагери. Няколко стотин са убити. Звукът от изпотрошените стъкла дава името Кристална нощ. Тя поставя началото на Холокоста.

"Извършителите са били човешки същества, немци. Жертвите също са били човешки същества, също немци" - каза посланик Айххорн.

Този месец президентът на Германия изпрати писмо до президента на Израел по повод ноемврийските събития от 38-ма и посланикът припомни съдържанието му.

"Ноемврийският погром не бележи началото на преследването на евреите. Много години преди това има ужасяващи, отвратителни актове на дискриминация, тормоз, враждебност. Тези действия предвещаха неописуемите престъпления, извършени от мои сънародници. Те ни служат за предупреждение. Благодарен съм - пише президентът Франк-Валтер Щайнмайер - че еврейският живот отново процъфтява в Германия. Въпреки това се срамувам, че евреите не се чувстват достатъчно сигурни, когато са на улицата, когато са в синагогите. Тази реалност е болезнена и ние трябва да действаме. Трябва да прекратим всякакви актове на антисемитизъм с цялата сила на закона.

Това е причината да искам отново да препотвърдя обещанието да продължим да се борим с антисемитизма, да защитаваме евреите и да поддържаме Израел. Чудото на нашето споделено, нормално израелско приятелство е в това, че сме заедно и заедно извличаме поуките от миналото. Да помним означава, че има семена на надежда за по-добро бъдеще."

"Скъпи приятели, обърна се Негово превъзходителство Айххорн към гостите, нашият ангажимент се основава на това да помним. На надежда, на решителност. В този дух ние сме тук днес. Ние сме заедно - България, Германия, Израел, в нашия свят, защото говорим за нашия свят, за нашите съседи, за нас самите."

"Да помним и никога да не забравяме е фраза, която ние често повтаряме в еврейската общност. Да се поучим от историята, да предадем знанието на своите деца. Това е посланието и на тази церемония, с която отбелязваме 82-рата година от Кристалната нощ", каза София Коен, председател на Централния израилтянски духовен съвет, която прочете и обръщение от председателя на "Шалом" доц. Александър Оскар, който се лекува от COVID-19.

"Кристалната нощ не се случва от само себе си - пише доц. Оскар. - Тя е резултатът от систематично насаждана омраза и ненавист към евреите и различните. Никога не трябва да забравяме, че Хитлер идва на власт с избори, че през 30-те и началото на 40-те години на миналия век нацистката човеконенавистна идеология намира своите последователи в цяла Европа, включително и в България.

За съжаление 82 години по-късно ние сме свидетели на тревожно нарастване на езика на омразата навсякъде по света.

Благодаря на Федералната република за това, че полага огромни усилия за това историята да не се забравя, трагедията да не се повтори. Примерът, който немският народ даде на света през 1945 година, когато намери сили колективно да поеме отговорност за трагедията, причинена на милиони невинни жертви, е изключителен сам по себе си. Защото най-лесното и може би разбираемото би било Германия да замълчи, немският народ да се обяви за жертва на нацизъм. Но въпреки че малка част от немското общество бе съпричастна с издевателствата на Хитлер, всички поеха колективна отговорност за трагедията на Холокоста. Германия даде примера, който много други държави последваха - да поемат своята, макар и морална отговорност за това, че са допуснали невинни хора да бъдат безмилостно убити. Уви, има още не малко държави, които не могат да намерат сили да поемат отговорност за случилото се в годините на Втората световна война.

Когато не осъзнаваме грешките си, няма как да станем по-добри. Няма как да гарантираме, че тези грешки няма да бъдат повторени."

Тази вечер церемонията върна присъстващите не само към събитията от ноември 38-а и последвалия геноцид, но и отбеляза и скорошното приемане на дефиницията от IHRA за анти-ромска дискриминация. "Скъпи приятели, щастлив съм, че днешното събитие ние посвещаваме на приетата на скоро от Международния алианс за Холокоста дефиниция за антиромска дискриминация", пише по този повод доц. Оскар.

"Ние, българските евреи, никога няма да забравим доброто, сторено от българския народ. Но и никога няма да забравим, че езикът на омразата причини смъртта на милиони хора - евреи, роми, хора с различна сексуална ориентация, физически и психически недъзи. ОЕБ "Шалом" никога няма да остане безмълвна за страданията на невинните хора и ще се противопоставя на езика на омразата във всичките му измерения, антисемитизъм, ксенофобия или хомофобия днес, утре и завинаги!", завършва той.

След прочитането на словото му думата бе дадена на председателя на център "Амалипе" Деян Колев, който напомни за 500-те хил. роми, които умират по време на Холокоста "в резултат на същата античовешка политика за чиста арийска раса, в резултат на която бяха избити милиони евреи". Паметта им ромите почитат на 2 август, денят на ромския Холокост.

"Антиромската дискриминация е ежедневна реалност в почти всички европейски държави, за съжаление - и в България", каза още Колев и пожела никога случилото се десетилетия назад да не се повтаря.

Длъжни сме на помним. Длъжни сме да предпазим човечеството от опасността отново да загуби човечността си. С това напомняне на думите на покойния израелски държавник и президент Шимон Перес бившият външен министър на България Даниел Митов официалната част на церемонията приключи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови