Последен ден за доброволно умъртвяване на прасетата в Южна България

Александра Маркарян 11 август 2019 в 08:31 2755 0

Днес е последният ден, в който стопаните на прасета в Южна България могат да ги умъртвят доброволно. От утре ще бъдат избивани принудително.

Надигналият се бунт сред хората обаче не стихва. Те отказват да убият животните си, защото не са болни от Африканска чума по свинете, и отказват да пуснат екипите на Агенцията по безопасност на храните в дворовете си, за да сторят това.

"Просто ще вдигна всички хора и ще ги изгоним. И този път ще се вдигнем цяла Южна България. Хора ми се обаждат и от Стара Загора, от Нова Загора, от Пловдив, Пловдивско. Стигнахме до съгласие, че който иска ще си заколи прасето, ще получи обезщетение, а който не иска, няма да го коли. Това беше уговорката", заяви кметът на село Юнаците Стоян Кузев пред програма "Хоризонт" на БНР.

"Категорично същата позиция заемам и аз. Те не могат във всички села в Пазарджишка област да тръгнат наведнаж. Да видим кои села ще си изберат и как те ще процедират и от там ние ще предприемем нашите действия - откъде са дошли оттам да си тръгнат", допълни кметът на село Черногорово Емил Захариев.

Протести срещу изискването за доброволно умъртвяване на прасетата в личните стопанства с пътни блокади организират също жителите на ямболското село Безмер и варненската община Долни чифлик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови