Повече детски градини, ако се строят в по-малки и криви терени

Децата ще спят на по-малко от 15 м от съседите, ясли и на партерните етажи

OFFNews 03 юни 2020 в 14:33 4751 0

Детските градини се проектират в самостоятелни сгради с височина до два етажа или в обособени части от сгради, разположени на първите два надземни етажа. Когато детската градина се разполага в част от сграда, за нея се проектира най-малко един самостоятелен вход. По изключение се допуска използването на входа и общите части на сградата при спазване изискванията на Закона за устройство на територията.  

Това са част от промените, които ще позволят да се увеличи броят на детските градини у нас. Места не достигат най-вече в София. За да се строят нови детски заведения и да се разполагат такива на партерните етажи в сградите трябва да се променят три наредби - № 3 от 2007 г. за здравните изисквания към детските градини, № 26 от 2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях, както и № РД-02-20-3 от 2015 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на
образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата. 

Съгласно действащите нормативи детски ясли и градини могат да се изграждат само като самостоятелни сгради в обособени за целта поземлени имоти. Но към момента съществуват и голям брой т.нар. филиали, разположени в части от сгради, в които се извършва пълноценно отглеждане и обучение на деца. С оглед намаляване на недостига на места в детските ясли и градини се предлага да отпадне това изискване за детските заведения, независимо от собствеността им. Подобни решения са допустими и в голяма част от европейските страни. При прилагане на тази възможност ще се осигурят допълнителни нови места в детските градини, а заедно с това ще се постигнат и други важни цели: намаляване на паразитния трафик в градовете при изграждане на детски градини близо до дома или разполагането им в близост до местоработата на родителите – административни сгради, бизнес и индустриални паркове, обслужващи сгради. Ще се създаде и възможност за придобиване на собственост на детски градини от общините за сметка на учредено право на строеж върху общински терени, пише в мотивите към промените. 

Част от нормите в двете действащи наредби за детски градини са привнесени от отменените Норми за проектиране на детски и учебно-възпитателни заведения, утвърдени през 1987 г. Например от тези норми е залегнало изискването за максимална височина на оградите на детските градини от 1,60 м. Практиката показва обаче, че при тази височина и особено при наличие на плътна част, тези огради са лесни за преодоляване и дават възможност за вандалски прояви. Предлага се даване на възможност за увеличаване височината на оградите. 

Основна пречка за строежа на нови детски градини и ясли са отстоянията от уличната линия и съседните имоти, задължителни в момента. Те са: поне 15 м за частите с учебни помещения в училищата и за занимални и спални в детските заведения; над 5 метра – за частите от сградите на училищата с неучебни помещения (зони за спорт, хранене и др.); над 8 метра – за частите от сградите на детски градини и детски ясли с помещения, различни от занимални и спални.

Тези отстояния в общия случай налагат разполагането на сградите в центъра на имота, което не позволява да се устроят площадки за игра, а в други случаи - при терени с неправилна форма, направо не може да се построи детско заведение. Промените предлагат тези специални изисквания да отпаднат и сградите да се разполагат съгласно общите правила на Закона за устройство на територията. 

Разрешава се занималнята, кътовете за хранене и спалните да са в едно помещение. 

Наредбите са публикувани за обществено обсъждане до 16 юни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!