Повече пари за психолози в училищата и нови стипендии за учениците в дуални класове догодина

Александра Маркарян 23 октомври 2018 в 12:12 4096 0

Повече пари за наемане на психолози, педагогически съветници и социални работници ще има за училищата през 2019 година.

"Увеличаваме парите за подкрепа и конкретно за психолози, педагогически съветници, социални работници - коментира проектобюджета за догодина в частта за образование ресорният министър Красимир Вълчев и уточни, че това е политика на МОН от настоящата година, която ще продължи и през следващата 2019-а. - Дадохме 7 млн., сега пак сме планирали 6 милиона, като по този начин подпомагаме училищата да увеличават и общо парите за подкрепа."

Друга сегашна политика, която държавата ще обезпечи е дуалното обучение, при което учещите в професионална гимназия могат я практикуват в реална работна среда. Досега то се финансираше със средства от швейцарското правителство. Тази година има над 110 такива паралелки, в които учат около 2800 ученици, които практикуват при около 200 работодатели.

През 2019 г. дуалното обучение ще се разшири, като държавата мотивира гимназистите да се включват в него чрез допълнителни стипендии.

Те ще бъдат обезпечени с 1,6 млн. лева в бюджета за 2019 г., уточни министър Вълчев. Парите ще стигнат и за допълнителни стипендии за учещите в специалности и професии с очакван недостиг на пазара на труда. Сега има 27 паралелки, които обучават ученици по някоя от т.нар. защитени специалности и още 65 по професии с очакван недостиг на пазара на труда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови