Пращаме декларация до Юнкер: Сложете край на двойния стандарт при храните

OFFNews 18 септември 2017 в 14:05 2106 0

Омбудсманът на България Мая Манолова, български евродепутати и министърът на земеделието Румен Порожанов днес подписаха обща декларация, адресирана към Европейската комисия, с която се противопоставят на двойните стандарти при храните в ЕС и зоват за ново европейско законодателство, което да регулира пропуските до момента.

"Изправени сме пред заплахата от Европа на два стандарта, като добавка към вече съществуващата Европа на две скорости. Касае се за опасни и много тревожни тенденции, защото най-честите потребители на тези храни с по-ниско качество са нашите деца!", пише в декларация, която ще бъде адресирана до Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на министрите по земеделие.

Манолова обясни, че в момента има изисквания продуктите да са безопасни и в етикетите да бъде отразено съдържанието им, но няма да забрана за продаването на един и същи продукт с различни показатели в различните страни.

Тя е категорична, че промяна трябва да бъде направена в три точки

- Пълна забрана за продаване на един и същ продукт с различно качество в различни точки на ЕС

- Ясен механизъм за контрол

- Сериозни санкции за нарушителите

В началото на август излязоха резултатите от българското изследване на храните, което доказа опасенията родното МЗХ - разлика има и в качеството, и в цената на продуктите, като за изненада у нас са по-скъпи, отколкото в западната част на Европа.

"Въпросът с двойния стандарт на храните може да бъде решен само с единна европейска регулация", категоричен бе днес министър Румен Порожанов. Той обеща да следи и поддържа кампанията на Манолова и цялата ѝ организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови