Правителството ще наложи контрол над язовирните стени

OFFNews 23 януари 2020 в 14:38 1290 0

Правителството прие постановление, с което ще бъдат определени критериите за определяне на потенциалната опасност на язовирните стени, както и специфичните изисквания към аварийните планове.

Според Министерския съвет с въвеждането на критериите ще се въведе яснота за последиците от освобождаването на съхраняваните в язовира водни обеми поради разрушаване или неправилна експлоатация на язовира.

Промяната има за цел планиране на превантивни мерки, с които да бъдат сведени до минимум щетите при евентуални наводнения.

Язовирните стени са обекти, при чието експлоатиране съществува потенциална опасност от настъпване на бедствия, в нормативния акт са предвидени специфичните изисквания към техните аварийни планове, които ще дадат възможност на контролните органи да проверяват готовността на собственика да действа при аварийни ситуации.

В наредбата ще са определени редът и съдържанието на заявлението и съпровождащите го документи, необходими за извеждане от експлоатация или ликвидация на язовирните стени и съоръженията към тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови