Правосъдие за всеки: Борисов се опитва да изнасили парламентарната демокрация

OFFNews 15 август 2020 в 14:51 11344 7

Инициатива "Правосъдие за всеки" излезе с позиция по предложението на министър-председателя Бойко Борисов за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание.

Премиерът Бойко Борисов, явно влязъл в ролята на самодържец, се опита за пореден път да си присвои правомощия, каквито няма, и да изнасили парламентарната демокрация с предложения за конституционни промени, които той неизвестно защо, нарече проект за нова Конституция, и свикване на Велико Народно събрание, коментират от инициативата.

"Ясно е, че министър-председателят няма конституционна инициатива и не може да бъде вносител на такива предложения. Това обаче не попречи на Борисов да заяви същите от името на една парламентарна група, която той третира като "своята" и да се изкаже от името на поне още една, доколкото за внасяне на конституционен проект са нужни 120 народни представители", които той на практика задължи да внесат предложенията, се посочва в позицията.

Така главата на изпълнителната власт за пореден път демонстрира, че приема парламента за свой обслужващ орган, отбелязват от "Правосъдие за всеки" и допълват, че дори само този факт е достатъчен, за да се поиска оставката на Бойко Борисов за пряко нарушаване на Конституцията и поругаване на духа и смисъла на парламентаризма.

Явно е желанието на уморения, объркан и изплашен премиер да се опита да се измъкне от патовата ситуация, в която се намира поради своето скандално управление, и за пореден път да влезе в ролята на "спасител на нацията". Явен е и опитът му да "открадне" конституционната инициатива, заявена от президента, който пък необяснимо се бави с внасянето на обещания конституционен проект.
Борисов представи зле компилиран проект на чужди предложения за промени в Конституцията, обсъждани години назад във времето, в част от които разпознахме две от идеите на "Правосъдие за всеки" още от 2015 година и едно от новите ни предложения, представени на 17 юли тази година, заявяват от инициативата.

Те посочват, че в предложенията има едно значимо отсъствие - реформата в прокуратурата и ограничаването на абсолютната и безконтролна власт на главния прокурор.

"Очевиден е страхът на Борисов да се занимае с най-сериозния конституционен проблем на държавата, съдържащ се в два конституционни текста. Той отдавна го направи заложник на сенчестата власт, която определя главните прокурори, а после чрез тях контролира изпълнителната и законодателната власт и се меси пряко в независимостта на съда", пише в позицията.

Опитът на премиера да влезе в "конституционно състезание" с президента и да обезсмисли протеста, като се представи за привърженик на идеята за смяна на модела със свикване на ВНС е нелеп, циничен и напълно неприемлив, коментират от "Правосъдие за всеки". С изненадващите си идеи той иззема инициативата за конституционни реформи на редица граждански организации, а целта очевидно е да не губи контрол над това, което нарече "рестарт на държавата". Но пък е сигурно, че по този начин отново може да вкара държавата в поредната и този път критична институционална криза и да предизвика тежки последици за цялото ни общество, не може да позволим това, заявяват те.

От инициативата посочват, че не са против свикването на ВНС, но да стане със смислен, ефективен и широко обществено и експертно обсъден конституционен проект, зад който да застанат не само партиите, наричащи себе си опозиционни или реформаторски, но и гражданските организации и групи, които искат конституционна реформа от много години насам, както и хората, които протестират вече 36 дни по площадите. Но това не може да е едноличен проект на премиера на едно провалено правителство и изпълняващата "генералски команди" негова група с присъдружните "патриоти", се заявява в позицията.

От тази ситуация има само един изход: оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, свикване на ВНС веднага - или с проект, предложен от президента, или с една точка - премахване на институцията на самото Велико Народно събрание, посочват от "Правосъдие за всеки". Според тях избори, особено за ВНС, организирани и проведени от управляващите сега, не представляват промяна, а подмяна на исканията на гражданското общество.

Те призовават всички граждански организации и политически партии, които предлагат конституционни промени, да започнат незабавно обсъждане на общ проект за мащабна и ефективна конституционна реформа на съдебната власт. Нека тя да бъде поставена на обществено обсъждане и да се поеме ангажимент за провеждането в следващото Народно събрание от всички опозиционни партии, апелират от инициативата, като допълват, че "Правосъдие за всеки" може да бъде модератор и обществен гарант на такъв дебат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

7

nrb

16.08 2020 в 10:45

Изненадата и липсата на предложение за промени в Конституцията от БСП и компания, показват че те дори не са се замисляли за Конституцията, и не са имали намерение да го направят и за в бъдеще. Ако все пак предложат нещо сега, то ще бъде парцаливо и набързо съшито.!!

3767

6

Име на профила

15.08 2020 в 20:47

на предприятия, и не на последно място министри, които публично казват "е, пооткраднахме европари, ама си трайте да не изгубим другите" и намекват - "не ми достига за вилата в Халкидики".

Гърция, щото чиновниците са на дребно, не може всеки да има в Барселона като баце.

3767

5

Име на профила

15.08 2020 в 20:45

До последния... Добре дошъл, нов трол. Не ме интересува тези какви са, а какво казват. Стига сме се съюзявали с партии, а с индивиди и идеи.

Борисов и друфите еничари (термина пасва идеално) се опитват да размътят истината, да преплетат лъжите си с тях, да объркат и отровят нормалните хора. Вярвам, че има много хора на кантар, които са видели някакъв мизерен прогрес през последните 10 години и си викат - по добре този бабаит вместо неизвестното.

Истината е, че протестите не са про-Радев, Триото, Иванов или който и да е друг. Те няма задължително да влезнат във влатта. Задача номер едно е да се изрине тази продажна пасмина, да се осигурят условия за нормални избори, и да може всеки просто да гласува по съвест.

Ако сме достатъчно тъпи да изберем тези на _честни_ избори откровено казано си заслужаваме съдбата. Обаче трябва да се мисли малко, да се чете платформата, да се види какво е изпълнено и какво - не е. А не да се толерират кражби в особено големи размери, превземане на предпр

3000

4

General Failure

15.08 2020 в 18:19

Пропаганда. Значи ако Борисов предложи е лошо, но ако е президента не е. Може ли едно предложение 200+200 да е лошо. Тези от площадите ще могат да вкарат 200 свой и да приемат каквото искат. Плюс дори още 200 ако си направят партия. Но не това е целта нали. "Правосъдие за всеки" в превод е за тези който си платят. Къде е правосъдието за Борисов, Гешев?

706

3

order

15.08 2020 в 16:22

А НАРОДА просто и ясно иска:
ОСТАВКА на бай ТУЛУП и ИНСТРУМЕНТА каскет Каренин с незабавни честни избори!!!!

12621

2

TOR

15.08 2020 в 15:26

Правосъдие за всеки... Срещу държавата. Анархията е майка на реда... А помислихте ли вие п*дали, че 8 софианци от 10 псуват за блокираният транспорт? По скоро ви хапе че в следващият парламент ще има само 120 места?

11300

1

yoghurt

15.08 2020 в 15:25

Ако искаме конкретни решения, първо трябва да смъкнем градуса на емоциите. Изявления от типа “Борисов опропасти държавата” са идиотски, най-малкото неточни, човека направи каквото можа, при всичките си зависимости, колкото му е капацитета, а на времето нямахме и кой знае какъв богат избор за премиер (Станишев, Доган, Царя или Волен! ) .

Сега, задачата е той да се махне без кръв или убийствени заеми, без да си правим мръсно двете страни, един цивилизован развод!

В случая, той заедно с по голямата част от политическата класа се притесняват от това какво ще последва след протеста, притесняват се от правосъдието, понеже всички са вътре. Още от времето на краха на комунизма, когато не изринахме бандитите които съсипаха България, ами безкръвно ги чакаме да умрат, заложихме този сценарий на разлагането на метастазите на пост-комунистическата корупция, която припомняме я няма на такова ниво нито в Полша, нито другите страни от Соц-блока, понеже всички те имаха лустрация... Това поне ни прави хора, да не бъдем убийци на убийците на България, да не бъдем като тях -изверзи.

Та, решвнието е заложено още от тогава - малки стъпки в правилната посока, докато не се закрепи младото поколение в България, още няколко години, да излъчи нов лидер, който този път няма да бъде мутра или тяхна креатура. ако вече го нямаме. Междувременно трябва да се избегнат зулуми като идвеята за ВНС, да се снизходи към кризата на управляващия ДС “елит” - тези хора са немощни, нямат капацитета да управляват, сложени са там заради зависимостите си. Та, ако издържим още малко, поне докато не станат равен брой годините на социализма, и годините на демокрация, ще може да се надяваме за нормалност, Бързи решения няма, уви, нито се очертава да има справедливост за изверзите, съсипали Бългсрия от 1944та насам.