Предлагат по-строг контрол над услуги като Uber и наемите

Александра Маркарян 26 януари 2017 в 12:47 3060 1

Димитър Маргаритов

Снимка БТА/Христо Касабов

Димитър Маргаритов

Услугите при споделената икономика да бъдат под същите контролни механизми, които се прилагат и при конвенционалната, поиска председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. На пресконференция днес той обяви, че Комисията ще предложи законодателни промени, които да регулират предоставянето на услуги, като например свободното отдаване под наем или транспорт от типа на Uber.

Промените ще бъдат предложени на новото 44-то Народно събрание, изборите за което са на 26 март.

По този начин потребителските права ще бъдат защитени и всички институции ще могат да реагират потенциални измами, обясни председателят на КЗП, който е завършил право в Софийския университет.

На пресконференцията от Комисията отчетоха и свършеното през 2016 г. Хората стават все по-активни и следствието от повечето подадени жалби е по-малко нарушения в някои области. Особено видима е тази тенденция в туризма, където през 2012 г. са били затворени 243 туристически обекта, основно заради липса на категоризация, а през 2016 г. броят им е намалял на 142.

Жалбите са се увеличили от 17 736 (2012 г.) на 21 574 (2016 г.), показва справка на КЗП. Те са с 10% повече от жалбите през 2015 г.

През миналата година са били забранени 212 опасни стоки, а списъкът им може да се намери на сайта на Комисията.

С цел да повиши информираността по отношение на потребителските права, КЗП започва обучение на представители на малките и средни предприятия по отношение на законово установените правата на потребителите, каза още Маргаритов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

26.01 2017 в 14:50

Комисията ще предложи законодателни промени, които да регулират предоставянето на услуги, като например свободното отдаване под наем

Какъв е този нон-сенс? Да не би на маргаритков да му е припарило под дупето и да се е втурнал да имитира дейност и ангажираност? Какви са тези простотии на квадрат? Да не би да трябва да се регистрирам и да му искам разрешение като отдавам под наем мое имущество, за което съм си платил данъците?