Предложения: Край на безсрочните пълномощни за излизане на деца зад граница, вписват и от кое училище са

OFFNews 10 април 2019 в 11:33 4897 1

Снимка Пресцентър на ПП ГЕРБ

Две важни поправки в режима на издаване на пълномощни за излизане на деца зад граница могат скоро да влязат в сила. Едното предложение е да се издават само срочни, не и безсрочни пълномощни, каквито са позволени сега. Второто е в пълномощното да е вписано в кое училище учи детето.

Поправките бяха дебатирани на гражданска среща на тема образование в Шумен. Участие в дискусията взеха зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Събитието е част от серията граждански диалози под надслов „Европа в нашия дом“.

Предложението за вписване на учебното заведение бе отправено от Цветанов, който обяви, че това ще бъде мярка и за задържане на децата в училище.

"Трудно може обаче да се проследи едно дете, след като напусне страната. Има много опити за незаконно извеждане на децата зад граница, особено при семейства с конфликт. Когато едно дете излиза извън България и има пълномощно за това – информацията за всичко постъпва в база данните на Гранична полиция. Във въпросното пълномощно обаче никога не пише от кое точно учебно заведение е детето. Ето защо, според мен в пълномощните трябва да се съдържа именно тази информация. За целта трябва да бъде разработен механизъм между МОН и МВР. Получената информация ще се обработва и ще се изпраща към съответното училище и социалните служби", обясни Цветанов.

Към Деница Сачева бе отправено предложение да се сложи край на издаването на безсрочни пълномощни за пътуване в чужбина на деца. Зам.-министърът отговори, че вече се работи по този въпрос.

„Трябва да се подобри диалогът между родителите и образователните институции. Ето защо напълно подкрепям и въвеждането на електронните дневници. Родителите трябва да са наясно как протича учебният процес при децата им и това го казвам като баща“, добави Цветан Цветанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови