Председателят на БАРИС: Целта ни е хората с увреждания да станат видими

OFFNews 03 декември 2018 в 17:38 2742 0

За голяма част от обществото хората с увреждания сме невидими и първата ни цел е да станем видими за тях. Това заяви председателят на Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт (БАРИС) Павел Савов по време на кръгла маса, на която бяха обсъдени проблеми на хората с увреждания. 

Една от основните теми, които бяха обсъдени, беше личната мобилност, която сега за първи път се въвежда като понятие в закона. 

Сред целите на организацията е да се създаде регистър на шофьорите с увреждания, какъвто в момента не съществува. 

Проблем съществува и с помощните средства за хората с увреждания, за които не съществува стандарт. Няма стандарт и за преустройството на автомобили, за което също трябва да се направят стъпки за промяна на законодателството. 

"Проблемите на хората с увреждания са разнопосочни, но има неща, които могат да се променят в обозрими срокове", посочи Савов, като обясни, че за тях е необходима само промяната на няколко наредби. 

"Много се говори и за хора с увреждания, но не и за активно включване - за това хората с увреждания да могат да работят, да спортуват", допълни той. 

"Искаме да покажем, че хората с увреждания имат право на спорт и на лична мобилност", подчерта Савов. 

В много случаи адаптацията може да се случи успешно през спорта, коментира и Валентин Колев - главен специалист в отдел “Образование, социални дейности и здравеопазване, култура и спорт“ на община "Младост". 

Той посочи, че един от стремежите е спортните площадки да са достъпни за всички и да са безплатни за хора с увреждания. 

Често обсъждана тема, когато се говори за хора с увреждания, са проблемите с ТЕЛК. По този повод се обсъжда и въвеждане у нас на международната класификация на СЗО ICF, която предполага не толкова медицински, колкото социален подход към хората с увреждания. 

Концепцията е насочена към изготвяне на индивидуален план за всеки човек с увреждане в зависимост от неговите нужди. 

Специалистите обаче предупредиха, че въпреки своята полезност на въвеждането на ICF не трябва да се гледа като на панацея, като в тази връзка трябва да се има предвид още, че ще са необходими много по-големи и подготвени екипи от социални работници. 

Присъстващите на кръглата маса изразиха притеснението си от това, че не всички организации на хора с увреждания се включват при обсъждането на законодателни промени. 

В тази връзка председателят на БАРИС посочи, че в последно време се наблюдава съперничество между организациите на хората с увреждания, като призова те да са по-единни и да са обърнати повече към конкретните проблеми на хората с увреждания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews