Преговори за пакет 'Мобилност': Ще предлагаме промени по спорните точки

Решението за протест на превозвачите остава

ОFFNews 14 май 2018 в 21:32 5576 0

Българското председателство на Съвета на ЕС да изготви предложение по основните точки от пакета за мобилност, от които българските превозвачи са недоволни, и което да бъде внесено в Комитета на постоянните представители /КОРЕПЕР/.

Около това решение са се обединили на днешната среща в Министерския съвет, продължила над три часа, премиерът Бойко Борисов, еврокомисарят по транспорта Виолета Булц и представители на бранша.

Все още обаче остава решението за протест на превозвачите на 16 и 17 май, когато ще се проведе срещата на върха между между лидерите на ЕС и Западните Балкани. Те се заканиха да блокират София с 1000 камиона и автобуса.

"Надявам се, че по време на българското председателство ще можем да постигнем общо съгласие за посоката, в която ще върви този пакет", коментира еврокомисарят пред журналисти.

На днешната среща са обсъдени задълбочено четири основни въпроса от пакета за мобилност, уточни Булц. Първият е свързан с прибирането на превозните средства до родните им места на всеки три седмици като част от задължителната им почивка.

По отношение на втория въпрос - възможността за почивка в кабината на превозното средство или извън нея, ЕК препоръчва да бъдат изградени охраняеми съоръжения за паркиране, с които застрахователите да са съгласни и шофьорите да могат да оставят там превозните си средства и да бъде допустимо те да почиват в камионите си на охраняемите паркинги.

Виолета Булц информира още, че по третия въпрос, свързан с каботажа, международния трафик и правилата за командироване също има конкретна препоръка, а именно, че международен трафик за ограничено време трябва да не подлежи на правилата за командироване, но при каботажа правилата за командироване трябва да се прилагат от първия му момент. По отношение на транзита, той също трябва да бъде освободен от тези правила.

Четвъртият въпрос е свързан с превозвачите от трети страни и там препоръката е пределно ясна - всички правила, които ще важат за операторите на единния пазар на ЕС, ще се прилагат и за тези от трети страни. Освен това държавите членки могат да налагат допълнителни ограничения за превозвачи от трети страни във вид на квоти и разрешителни, които държавите членки издават за превозвачи от трети страни.

Въз основа на прогнозите, че до 2030 г. транспортният сектор ще отбележи ръст от 37 на сто, а до 2050 г. - от над 60 на сто, от изключително значение е основата, на която това развитие ще стъпи, да бъде ясна, приложима и справедлива, посочи Булц. Тя подчерта, че преговорите не са били леки, но в крайна сметка ще бъде предложен пакет от мерки на пазара, който да подкрепи бъдещето развитие на единния пазар и стопанската дейност на превозвачите да бъде социално приемлива, справедлива и прозрачна, с приложими правила.

Според Виолета Булц правилата, които са в момента, не обслужват добре европейския пазар. "Те създават хаос и непостигането на съгласие по този пакет и оставането на сега действащите правила не е добро решение за сектора", каза еврокомисарят.

БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови