Премахване на съветски паметници в 'Лозенец' предлага кметът Константин Павлов

OFFNews 07 май 2020 в 15:51 12297 3

Паметникът-костница в "Лозенец", който преди години осъмна боядисан с червена боя.

Премахване на паметници и символи от времето на тоталитаризма в столичния квартал "Лозенец" предлага кметът на района Константин Павлов ("Демократична България").

Едното предложение е за преобразуване на терен в градина "Черни връх" - по протежението на бул. „Черни връх“, между ул. „Йоан Екзарх“ и ул. „Червена стена“. В момента там има релефи от бял мрамор и бронзова скулптура на двама съветски бойци. Предложението на кмета е тези релефи и скулптурата да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство, а на мястото да бъде създаде парк на името на убитата руска разследваща журналистка Анна Политковская.

Ако на мястото на съществуващия паметник (наричан още „костница“) бъдат открити тленни останки, прахът или костите да бъдат преместени в някой от столичните гробищни паркове и да бъдат препогребани според хуманитарното право на достойно погребение, допълва Константин Павлов.

Той предлага преобразуване и на Моста на дружбата (наричан още Мост „Граф Игнатиев“), намиращ се на кръстовището на булевардите „Драган Цанков“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“. "Да бъдат преместени унизителните скулптурни групи, представляващи двойки, в които българският участник е в подчертано подчинено положение, както и да бъдат включени в експозицията на Музея на социалистическото изкуство", настоява кметът. Идеята му е след това мостът да възвърне старото си име - Самоковски мост. Така ще бъде възможно да се пристъпи и към обсъждане на възвръщането на историческото име на днешната ул. „Граф Николай Игнатиев” като „Самоковска”, добавя Павлов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

3

OtSofia

08.05 2020 в 15:22

Този ли кмет бил решил, противно на всеки здрав смисъл, да кръщава градинка/площад на Ламбо-Стефан Данаилов, да почива в мир? Сега пък - Политковска? Каква ни е тази рускиня с нещастна съдба? Защо не са почетени никъде българките с нещастна съдба, например - Райна Княгиня и погубените ѝ от народната власт доблестни синове-воини, а също и нашите майки, които "все в черно ходят" (Иван Милев, 1926)?
А иначе, несъмнено, знаците на окупатора и неговото оръжие, насочено срещу софиянци в жилищата им - ВЪН! Грозните статуи с житните класове в ръцете на неканените "гости" - на бунището на миналото! Да се възроди Самоковският мост като част от хилядолетната история на София - да, на всяка цена. Но е неуместно да се увъртаме и извиняваме с компромиси като Ламбо и Политковска.

23293

2

Стефан

08.05 2020 в 03:01

Кмете, преди да обявяваш война на световна сила, да се беше заел с ядовете на поверените ти граждани ли ...
Примерно, да беше отрязал дърветата, които се канят да ме пребият.
Мога и сам. Просто няма да ти хареса.

12000

1

camelasign

07.05 2020 в 20:54

Кметът да бута каквото е построил. Това е български паметник в знак на почит към страната освободила Европа от фашизма.