Премахват задочното обучение по право в университетите

Александра Маркарян 26 април 2017 в 18:42 5064 5

Снимка pixabay.com/Daniel_B_photos

Премахва се задочното обучение в специалността "Право", реши Министерският съвет на днешното си заседание.

Предложението е направено още през октомври 2016 г. от екипа на бившия правосъден министър Екатерина Захариева и предвижда промени в наредбата за държавните изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право".

От МС съобщиха, че решението влиза в сила от учебната 2018/2019 година, тоест предстоящата кандидатстудентска кампания ще е последната, в която ще се приемат задочници по право.

Окончателният вариант на документа все още не е публикуван. Достъпен е само проектът, според който обаче премахването на задочното обучение става с влизането в сила на наредбата, тоест още от предстоящата кампания за прием на студенти.

Според писмените мотиви на Захариева отпадането на задочното обучение се налага, защото "броят на обучаваните в специалността "Право" е прекомерен и надхвърля значително нуждите на правоприлагането и правораздаването", както и защото се наблюдава "съществено различие между общото равнище на подготовка на студентите, които следват редовна форма на обучение, и съответно студентите в задочна форма".

Наредбата предвижда още въвеждането на специализирани магистърски програми по право след завършване на основната програма. Мярката е насочена към профилирането и по-тясната специализация на юристите, свързани с основните тенденции на развитие на висшето образование и юридическата професия в Европа.

Увеличава се и хорариумът на дисциплините „Наказателно процесуално право”, „Данъчно право”, „Международно публично право” и „Право на ЕС”. Дисциплината „Административно право и административен процес” се разделя на три дисциплини – „Административно право (обща част)”, „Административно право (специална част)” и „Административен процес”.

Въвежда се възможност за специализирано обучение по чужд език с юридическа насоченост.

С цел повишаване качеството на юридическото образование се въвежда и единен ред на държавния изпит. Той ще гарантира, че завършването на специалността „Право” е на базата на единни критерии, съответстващи на най-добрите постижения на юридическото образование, се казва в съобщение на МС.

Предвидено е също мнението на студентите да се отчита при изменение на учебните планове и програми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

5

Denis Rizanov

27.04 2017 в 09:22

Но доаен между университетите с непреходна слава си остава новото АОНСУ! Ше взема да се запиша на дърти години да изкарам едно актьорско майсторство там или поне една Космология или Балканистика...

42249

4

Denis Rizanov

27.04 2017 в 09:20

забравих бургаския свободен и варненския черноризец подплатен, както и специалния "филиал" на унсс в... Монтана.
;)

42249

3

Denis Rizanov

27.04 2017 в 09:18

Това е такава несправедливост... може ли така да ощетявате бъдещите законодатели и държавни служители, министерски съветници, че дори и президентски сътрудници? Как може така?!

Значи "задочно", а.к.а. "дистанционно" може да се учи в унгарския "университет" на дьорт антихриста, после да се дуе перкото кво там си бил завършил в "американския университет" в Унгария... а право в български университет не може!? Бива ли така?!
Ми вижте какви колоси за правните науки имаме завършили по селскостопанския "университет" в Русе... в югозападналия "университет". Ми че там е завършил депутатът Делян Пеевски бе! И половината дпс-актив. При това редовно! И то през време, когато са работили на ползу роду!

23293

2

Стефан

27.04 2017 в 00:04

Имам преки наблюдения върху такива дипломи.
Понеже съм вече стар и оглупял - предполагам че ще ми трябва не по-малко от година и половина, за да завърша с отличие "магистърската им програма":))

29585

1

Izalina

26.04 2017 в 23:20

Еми време беше.

Като гледам накъде е тръгнало правораздаването, повечето магистрати изглежда са едвам изкласили задочници.

Около петимата читави са си изблъскали годините обучение и правилен стаж.
 
X

Подкастът на OFFNews