Преобразуването на хартиена винетка в електронна няма да е задължително

Мая Младенова 15 декември 2018 в 06:11 56599 0

Преобразуването на валидните през 2019 г. винетни стикери в електронни няма да е задължително. Закупените през 2018-а винетки ще могат да се ползват залепени върху стъклата на автомобилите до изтичане на техния срок, съобщиха за OFFNews от Агенция "Пътна инфраструктура".

Уточнението е във връзка с пускането в продажба на електронните винетки, които от понеделник, 17 декември, могат да бъдат закупени от сайта bgtoll.bg.

Всички шофьори, чиито винетки стикери все още са валидни и през 2019 г., не трябва да ги отлепят от стъклото. Водачите ще имат възможност да ги преобразуват в електронни. Конвертирането е препоръчително, защото ще улесни системата, но не е задължително, уточняват от АПИ.

Ако камера на пътя засече шофьор с непреобразувана в електронна винетка, той може да бъде спрян за проверка от мобилните екипи на тол контрола. При установяване на валиден винетен стикер обаче санкция няма да му бъде налагана, увериха от пътната агенция.

Възможно ли е шофьорите с винетни стикери да не предприемат нищо до изтичане на техния срок и едва след това да закупят електронна винетка? Отговорът на АПИ е "да". "Закупените винетни стикери са валидни до срокът на тяхното изтичане и тяхното конвертиране е въпрос на личен избор на собствениците на моторните превозни средства."

Запитването на OFFNews бе провокирано от разнопосочни информации за това задължително или не ще бъде трансформирането на хартиените винетки в електронни. В Закона за пътищата (в преходните и заключителни разпоредби) е записано, че на 31 януари 2019 г. всички хартиени хартиени винетки губят валидност, ако не бъдат трансферирани в електронни:

Считано от 31 януари 2019 г. всички видове хартиени винетни стикери за всички категории пътни превозни средства загубват валидност. Собствениците или ползвателите на пътно превозно средство, закупили хартиен винетен стикер, чиято валидност изтича след 1 януари 2019 г., следва да заявят неговото конвертиране в електронна винетка в срок от 15 декември 2018 г. до 31 януари 2019 г., за да запазят правото си да ползват платената пътна мрежа до изтичане на първоначалния срок на валидност на хартиения винетен стикер. Това право може да бъде упражнено при подаване на подписано от собственика или упълномощения ползвател на пътното превозно средство заявление по образец за конвертиране на хартиена в електронна винетка с валидност, съответстваща на тази на закупения хартиен винетен стикер, в съответните пунктове за продажба по чл. 10, ал. 14 или по електронен път. 

В същото време, един от експертите в екипа, внедряващ тол системата - проф. олег Асенов, обяви в интервю пред "Дарик" на 22 ноември, че: "Няма да има краен срок за подмяна на валидните и през 2019 г. хартиени винетки в електронни, заяви за Дарик проф. Олег Асенов, експерт в екипа, внедряващ тол системата. Водачите, които не преобразуват винетките си, ще фигурират в онлайн системата като нарушители и ще бъдат спирани за проверка. Те обаче не са нарушители и след като установят наличието на хартиен стикер на предното стъкло, контролните органи ще има пожелават "Приятен път", добави проф. Асенов."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови