Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Превозвачи започват символични протести, от януари ще спират автобусите

OFFNews 12 декември 2019 в 12:55 2086 0

Автобусни превозвачи ще стачкуват символично от утре, а от 13 януари ще се проведе протест със спиране на линии и шествия, съобщи председателят на Управителния съвет на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Компаниите са недоволни от въвеждането на тол системата, от която настояват да бъдат изключени, съобщава бТВ. 

Превозвачите настояват и за криминализиране на нелегалните превози и компенсации за хората, които използват ценови намаления за билетите. Искат и да имат достъп до европейско финансиране.

Според Милтенова на среща в началото на годината с министър-председателя Бойко Борисов, са били поети ангажименти от негова страна, но към днешна дата нямало нищо изпълнено освен Закона за автомобилните превози, който до седмици би трябвало да бъде приет от Министерския съвет. 

Според Конфедерацията нерегламентираните превози носят годишни загуби от над 300 милиона лева на държавата и са довели до фалита на 1500 транспортни фирми.

Ивайло Константинов, председател на Националния съюз на автобусните превозвачи, уточни, че протестът търси медийна и обществена подкрепа, като той ще бъде изразен чрез поставяне на плакати в автобусите. Според него трябвало да се създаде нов контролен орган, който да установява наличието на нерегламентиран превоз и да има част от правомощията на "Пътна полиция", данъчните и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". 

Протест ще се проведе в над 30 града, а ако до месец не бъдат поети конкретни ангажименти за решаването на проблема, ще бъдат спиране превози. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!