Президентът Радев заряза лозите в село Свирачи (снимки и видео)

Владимир Йончев 14 февруари 2020 в 12:38 6426 0

Снимка Владимир Йончев

Президентът Румен Радев избра ивайловградското село Свирачи за традиционния за Трифон Зарезан ритуал за зарязване на лозите.

Хора в народни носии коронясаха младеж от селото като "цар Трифон", както повелява обичаят, а той от своя страна произнесе традиционото пожелание за плодорие и "много вино от бъчвите". 

След зарязването на лозите в края на селото, президентът стигна пеша до центъра му, а шествието спираше пред всяка къща, за да полеят вино за берекет.

На площада Румен Радев връчи наградите "Виното е еликсирът на живота". Наградите се дават на хората от Свирачи, които са направили най-хубаво вино през годината. Конкурсът е от няколко години, а наградите са осигурени от Людмил Каравасилев.

Първо място за бяло вино спечели Димитър Вълчев, а за червено - Иван Пехливанов.

"Бях си приготвил официална реч, но тук всичко е толкова истинско, толкова автентично, че не мога да я произнеса", каза президентът.

"Географски Свирачи може да е накрая на България, но духовно е в сърцето на България", допълни той."

"По пътя от лозята дотук, си говорих с хора от Швейцария и от Австрия, които са се заселили тук. Питах ги защо точно тук и те ми казаха: защото тук всичко е истинско. Продължавайте да пазите този истински български дух на дедите от Мала Азия и ви уверявам, че тук ще идват все повече хора и от България, и от цял свят", каза президентът.

Кметицата на селото Тянка Пехливанова и тазгодишният Цар Трифон му подариха везана кърпа и бъклица вино, а под бурните ръкопляскания на цялото село Радев обеща всяка година да идва в Свирачи.

Президентът беше гост и на празника в Ивайловград.

Село Свирачи се намира на 7 км от Ивайловград и е населено предимно от българи, дошли от Мала Азия преди 100 години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови