Президентът помоли Босия да прекрати гладната стачка, сезира прокуратурата по неговия сигнал

OFFNews 05 юли 2018 в 13:34 10661 0

Румен Радев

Президентът Румен Радев отговори с отворено писмо до Николай Колев - Босия, който 23-ти ден е в гладна стачка заради корупцията в автомобилната администрация, отговорна според него за много загубени по пътищата животи.

"Считам за свой дълг да му отговоря публично", пише Радев.

Държавният глава посочва, че проблемите, срещу които Колев стачкува, са част от големия проблем с корупцията в страната.

"Приветствам всяко гражданско действие в борбата с този порок. Призовавам българските институции да не подминават нито един сигнал, в частност подадения от Вас и Вашите съмишленици", допълва Радев и призовава Босия да прекрати на гладния си протест, тъй като вече е привлякъл достатъчно внимание върху себе си, а сега на ход са институциите.

Пълният отговор на президента:

На 12 юни 2018г. получих писмо от г-н Николай Колев-Босия, който ме информира за намерението си да протестира срещу „схемата за продажба на шофьорски книжки“ и „тежки корупционни схеми“ в Агенция „Автомобилна администрация“ на МТИТС. Писмото на г-н Колев бе изпратено от президентската администрация по компетентност в прокуратурата на 18 юни. В съответствие със заявеното в писмото намерение г-н Колев предприе гладна стачка. Считам за свой дълг да му отговоря публично:

Уважаеми г-н Колев,

Отговарям на Вашето писмо публично, защото то поставя проблем, който засяга всички български граждани и излага на риск живота им. Той е част от големия проблем с корупцията.

Приветствам всяко гражданско действие в борбата с този порок. Призовавам българските институции да не подминават нито един сигнал, в частност подадения от Вас и Вашите съмишленици. Отчаяният Ви протест е израз на доловимото в цялото общество възмущение от корупцията и липсата на отчетлива воля за борба с нея.

Обръщам се към Вас с уважение към действената Ви, морална позиция и с тревога за здравето и живота Ви. Корупцията никога няма да бъде преборена с пасивност и примирение, тя изисква гражданска мобилизация и почтеност, за която Вие давате пример.

Съзнавайки това, Ви моля да прекратите Вашата гладна стачка, която успя да привлече вниманието на обществото към проблема. Сега на ход са институциите. Вярвам, че и занапред Вие ще бъдете смел застъпник на справедливостта. България има нужда от Вас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови