Президентът удостои няколко училища с отличия по повод 24 май

OFFNews 22 май 2020 в 15:47 3465 1

Президентът Румен Радев удостои няколко училища от цялата страна с отличия по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Дванадесет учебни заведения получиха почетен знак на държавния глава, а две професионални гимназии – плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на президента.

Тази година всяко от отличените училища чества знаменателна за развитието на просветното дело годишнини. Наградените училища имат и ключова роля за образованието на поколения млади хора.

С почетен знак на държавния глава се награждава Основно училище "Филип Сакелариевич“ в Свищов, което чества 205-годишнината от основаването си. За 185 г. от нейното създаване е отличена Националната Априловска гимназия в Габрово, както и Профилираната гимназия "Иван Сергеевич Аксаков“ в Пазарджик, която тази година отбелязва 175-ата си годишнина. Наградено е и Средно училище "Васил Левски" в град Кула за 190 г. от поставяне на началото на учебен процес на български език.

Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив е удостоена с почетен знак по повод 170-годишнината от основаването й, както и за утвърждаване стандартите на съвременно светско образование. Средно училище "Христо Ботев“ в Никопол, създадено преди 170 г., също е удостоено с почетен знак на държавния глава. По повод 170 г. от въвеждането на светско образование на български език е отличено и Средно училище "Неофит Рилски“ в Харманли.

С президентско отличие се награждава Средно училище „Христо Смирненски“ в Гурково, основано преди 165 г. С почетен знак са удостоени Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици "Екзарх Йосиф“ в Разград, която чества 160 г. от поставяне началото на образование на български език, както и Средно училище "Христо Ботев“ в Нова Загора и Средно училище "Св. Паисий Хилендарски" в Върбица, които тази година отбелязват 160-годишнина от създаването си. Отличено е и Средно училище "Христо Ботев“ в с. Горна Малина за 155-годишнината си.

Румен Радев отличава с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на президента Професионалната гимназия по лозарство и винарство "Александър Стамболийски" в Плевен и Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура "Йосиф Вондрак", Русе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

1

Стик

25.05 2020 в 18:12

Маги Халваджиян пита във Фейсбук: „Знaят ли вeчe Руcнaцитe, чe Кирил и Мeтoди нe ca руcнaци“
„Днec в рeчтa cи прeзидeнтът бил кaзaл, чe cмe дaли aзбукaтa cи нa Руcия! Дa, тaкa e! Въпрocът e дaли руcнaцитe гo знaят.
Бeшe 1982 и aз учeх в циркoвoтo училищe в Мocквa! В чac пo Руcки eзик прeпoдaвaтeлкaтa ни ни cъoбщи, чe Кирил и Мeтoди ca Руcнaци! Тaкa прeпoдaвaхa в Мocквa тoгaвa! Aз, Дaни, Пeшo и Чoчo бяхмe нa пo 15 гoдини тoгaвa и явнo нe cмe cи дaвaли тoчнo cмeткa кaквo e Прoпaгaнднa мaшинa! Ecтecтвeнo вeднaгa cкoчихмe и дoри прeз cмях зaпoчнaхмe дa oбяcнявaмe нa учитeлкaтa, чe e в гoлямa грeшкa! Cъучeницитe ни (руcнaци) бяхa в шoк oт нaшaтa „нaглocт”! Тe цял живoт бяхa учили, чe Кирил и Мeтoди ca руcнaци и ceгa извeднъж чeтири бългaрчeтa им oбяcнявaхa cтрaшни глупocти! Пocлe ни привикaхa и в Бългaрcкoтo пocoлcтвo в Мocквa и ни кaзaхa дa нe ce oбяcнявaмe! Дaaa! Тaкивa врeмeнa бяхa!
Тa въпрocът ми e: Знaят ли вeчe руcнaцитe, чe Кирил и Мeтoди нe ca руcнaци?"