При Брекзит без сделка ще пътуваме до Острова без виза в рамките на 90 дни

OFFNews 29 август 2019 в 09:38 3931 0

Снимка Ема Хопкинс

В случай на Брекзит без сделка българите няма да се нуждаят от визи за Великобритания за кратки посещения до 90 дни.

Това обяви британският посланик Ема Хопкинс в интервю за предаването "тази сутрин" на bTV.

За престой в страната над три месеца - за работа или учене - обаче ще има промени.

„Следващите няколко седмици ще оповестим повече информация за правилата за тези, които ще останат повече от 90 дни”, обяви посланик Хопкинс.

Тя припомни, че е въведена нова схема за регистриране на европейските граждани, за да могат те да уредят своя статут.

„54 000 българи вече се регистрираха чрез приложение на телефоните си. Процедурата е лесна и призоваваме и останалите българи да го направят”, каза дипломатът.

Настоящият премиер Борис Джонсън е твърдо решен този път отлагане на Брекзит да няма, дори ако това се случи без сделка с ЕС. Насрочената дата за излизане от Евросъюза е 31 октомври.

„Ако искаме да постигнем някакъв напредък, трябва да има промяна. Основното нещо за сегашното правителство е защитният механизъм по отношение на Ирландия. Считаме, че това е недемократичен механизъм и предвижда ангажименти от наша страна, които ние няма как да контролираме. Това е основната точка, по която преговаряме с ЕС в момента”, каза още тя.

Хопкинс обясни, че е обичайна конституционна процедура кралицата да спре временно дейността на парламента и тя да се съгласи. През последните 60 години тя често е одобрявала подобно нещо и не става въпрос за позиция на кралицата за или против Брекзит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови