Приятелите на Пламен: Кмете, дайте шанс на Варна - подайте оставка! (видео)

OFFNews
01 март 2013 в 13:40 | 2137 |2
Пламен Горанов Снимка: Личен архив/Facebook
Пламен Горанов Снимка: Личен архив/Facebook

Приятели на Пламен Горанов изпратиха днес отворено писмо до кмета на Варна Кирил Йорданов и всички общински съветници в морската столица, в което настояват за оставките им.

Писмото е изпратено още до президента Плевнелиев, омбудсмана Константин Пенчев и медиите.

Ето пълния му текст:

Уважаеми г-н Кирил Йорданов, уважаеми господа общински съветници,

Пишем Ви това писмо ние, приятелите на Пламен Горанов, който в знак на протест срещу 14-годишното Ви управление и съсипване на любимия на цяла България град, на родния ни град Варна, се самозапали на 20 февруари 2013 г. рано сутринта преди сесията на общинския парламент. Малко преди да пристъпи към тази крайна мярка Пламен беше подготвил плакат, който гласи: "Оставка на Киро и всички общински съветници до 17 ч. на 20 февруари 2013 г." 

Цяла седмица след това хиляди варненци застанаха под този плакат, под този апел и този призив! Хиляди, г-н Йорданов!!! В неделя, 25 февруари 2013 г., бяхме над петдесет хиляди варненци, протестиращи срещу Вашето управление и искащи оставката Ви.

Господин Йорданов, нашият приятел пламна, но ние знаем колко обича живота. Пламен е жив.

Ние, неговите приятели, знаем, че дори когато е горял на стълбите пред сградата, в която работите вече толкова дълго, Пламен е искал да живее. Да живее в един град без корупция, без клиентелизъм, без потрошени улици, без съсипани индустрия и частен бизнес. Град, в който грижата за публичното благо не се делегира на една всемогъща корпорация, а се упражнява от свободно избрани представители в интерес на всички граждани.

Огънят, който Пламен запали от себе си, беше призван да насочи светлина върху Вашите дела и тези на администрацията, която оглавявате.

Вие, г-н Йорданов, се позовавате на гласовете на седемдесет хиляди души, които са Ви избрали. Ние също обичаме и уважаваме вишегласието. Но трябва да разберете, че след гнева на улицата, който се събра в пламъка на Пламен, нищо вече не е същото. Всички политици вече разбраха, че процедурната демокрация не им дава легитимност да управляват в този момент и трябва отново да помолят суверена - българския народ - за такава легитимност. Единствен Вие в такава степен сте повярвал в способността си за мимикрия, че отказвате да чуете гласа на варненци.

Призоваваме ви, г-н Йорданов и вас господа общински съветници, в името на едно хубаво бъдеще, дайте шанс на град Варна. Нека отново върне блясъка и красотата си, да стане пак онази привлекателна морска столица, която всички помнят. Дайте ни шанс отново да сме горди от това, че сме родени и израснали във Варна, нашият любим град. Молим Ви, не бъдете повече лицемерни, егоистични и арогантни с нас. Уважете нашето желание и тихо, с достойнство си подайте оставките.

МОЛИМ ВИ, Г-Н ЙОРДАНОВ, МОЛИМ ВИ ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ! Така за всички ни ще има нова надежда и шанс, което може би и вие желаете, но за толкова години управление не можахте да осигурите.

Ние няма да се откажем от желанието си за промяна. Не и след саможертвата на Пламен Любчев Горанов! Защото, господин Йорданов, ние сме длъжни да почетем саможертвата му и да изпълним делото му докрай, съжалявайки, че нещата отидоха толкова далеч и че никога за никого от нас, приятелите му, съгражданите му, няма да има спокойствие и утеха, ако не променим посоката на развитие на града НАГОРЕ и НАПРЕД. Градът, за който Пламен е готов да даде здравето и живота си.

Благодарим Ви, г-н Йорданов и на Вас господа общински съветници, че ще уважите желанието ни, и желанието на хиляди варненци и ще напуснете постовете си, подавайки оставка.

Това писмо е написано от Петя Стефанова, Павел Попов, Албена Александрова, Веселин Златков, като зад искането за оставката Ви застават и Пламена Георгиева, Иван Стефанов, Стела Костова, Светослав Неделчев, Камен Събев, Кирил Станчев, Яна Стоянова, Петя Петкова  - ПРИЯТЕЛИ НА ПЛАМЕН ГОРАНОВ. 

1 март 2013 г., Варна

Препоръчани материали
Tweeg 01.03 2013 в 16:34 2
+ 0
- 0
Кой още вярва, че Кирчо го е еня за нещо друго друго освен за личните си нужди. Как да подаде оставка : децата учат в чужбина, оня мерцедес с вълшебния номер взе да остарява, излезе нов модел smart-tv.... човекът има нужди.
Арх. 01.03 2013 в 15:46 1
+ 0
- 0
Същевременно варненските архитекти, строители и брокери ще поискат оставката на сегашния кмет Кирил Йорданов. Инициативата стартира от Камарата на архитектите в България /КАБ/– Варна.

За целта вече е подготвено открито писмо, в което представителите на професионалните гилдии настояват Йорданов да се оттегли. „Тенденциозно нереботеща администрация в дирекция „Устройство на територията на община Варна – от директор дирекция, през главен архитект до ниво на специалисти. От години сме свидетели на действия, явна форма на корупция, обслужваща лични и корпоративни интереси. Порочен е начинът на избор на членове на обществения съвет по Устройство на територията“, се казва в откритото писмо. Варненските архитекти се мотивират още с отсъствие на опит и квалификация в част от кметския екип.

„РДНСК – Североизточен район е пряк „съучастник“, оказвайки „натиск“ върху част от архитекти от общинската администрация“, се казва в писмото. КАБ започва законодателна инициатива за бъдеща независимост на институцията „главен архитект“ от кмета и Общинския съвет. "Като граждани и архитекти не може да си затваряме очите пред безобразията и нарушенията, които се вършат от години в нашия град“, заявяват варненските архитекти. В момента се прецизира текстът на откритото писмо. Писмото не е анонимно. По информация на petel.bg ръководството на КАБ – Варна все още се колебае кога да подкрепи исканията на варненските архитекти.

http://www.novini.bg/news/122499-%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%B9%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0 %B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0.html