Природозащитници отпразнуваха пред Министерския съвет решението на ВАС за Пирин

Мартин Георгиев 16 януари 2019 в 20:30 3841 0

Снимка Мартин Георгиев / OFFNews

Десетки се събраха тази вечер пред Министерския съвет, за да отпразнуват днешното решение на Върховния административен съд, с което бяха отменени окончателно промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин“.

Решението на кабинета от 29 декември 2017 г. разширяваше възможностите за строежи в националния парк, обявен от ЮНЕСКО през 1974 г. за обект на световното наследство. То предизвика протести в София и други градове у нас и в чужбина.

Днес петчленен състав на ВАС отмени промените в плана за управление на парк „Пирин” с мотива, че министърът на околната среда и водите е бил длъжен да извърши екологична оценка, за да се прецени дали са изпълнени целите на законодателството.

Природозащитници приветстваха постановлението на Върховния съд. Те се събраха пред Министерския съвет, където отново поискаха оставката на екоминистъра Нено Димов. Сред тях бе и съпредседателят на "Зелените" Владислав Панев.

На събитието беше припомнено и обещанието на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който заяви по повод възможността съдът да отхвърли решението на МС: "Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя". Днес обаче Симеонов определи изказването си като шега и коментира, че това е "тъжен, да не кажа трагичен ден за българската икономика и туризъм".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови