Призив: Сменете личните документи още през януари

OFFNews
29 декември 2019 в 15:26 | 5149 |2

МВР се опитва да предотврати хаоса и дългите опашки при смяната на личните документи догодина и призовава гражданите да го направят още сега или през първите три месеца на годината, когато пред гишетата не се редят толкова много хора. Догодина предстои лични документи да сменят около 3.3 млн. българи заради изтекъл срок.

На смяна подлежат 999 018 лични карти и 637 743 задгранични паспорта, а през 2021 г. - 1 088 116 и 563 129 документа за самоличност.

"С оглед улесняване на административното обслужване, избягване на натрупване на хора и загуба на време при обработката на подадените заявления, призоваваме гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите им и да се възползват от възможността за предсрочната им подмяна", се посочва в съобщение на ОДМВР-Варна.

В районните управления в морската столица и областта, гражданите, чиито документи подлежат на подмяна през 2020 г., могат да посетят звената „Български документи за самоличност“ още сега, както и през януари, февруари и март, когато не е толкова натоварено.

От МВР напомнят, че в действие е мярка за облекчаване на режима за издаване на лични документи, според която българските граждани с постоянен адрес на територията на областта могат да подават заявления за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга (до 30 дни) във всяко Районно управление в Област Варна, а не само в Районно управление по постоянен адрес.

Документите ще се получават на мястото, където са подадени заявленията.

Притежателите на валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис (КЕП), издаден у нас, и съдържащ данни за ЕГН на лицето, могат да се възползват от „Портал за електронни административни услуги на МВР, достъпен на интернет адрес: https://e-uslugi.mvr.bg, за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга. 

Препоръчани материали
Стефан

Рейтинг : 15041

30.12 2019 в 21:30 2
+ 10
- 1
Да. Откакто крадат демокрастите, опашки никога и за нищо не е имало.
Ти даун ли си?
квазимодо

Рейтинг : 400

30.12 2019 в 18:00 1
+ 0
- 11
МВР вие в час ли сте ? Опашките са колосални. Идете да видите какво става в 6то районно. Минимум 2 часа на студа, и на всичко отгоре каките имат задължителни почивки по време на работния ден. Страшна наглост. Толкова ло нямате в това министерство поне един човек с малко-повече акъл та да ви създаде организация, така , че да не висим по опашки с часове както беше при комунягите.