Проблемите с водата в Перник продължават

OFFNews 28 юли 2020 в 11:58 2028 0

Втори ден жителите на пернишкия квартал "Твърди ливади" са без вода заради изграждането на новия водопровод и свързването на водопроводните отклонения към него.

С нарушено водоподаване са ѝ кварталите "Могиличе", "Калкас" и "Църква", както и село Рударци. 

От местното ВиК съобщиха, че ремонтът в квартал "Твърди ливади" е в рамките на извършващата се в Перник подмяна на част от амортизираната водопроводна мрежа.

Планирано е полагането на общо 56 км нови водопроводи на територията на града. Средствата са по линия на отпуснатите от правителството в края на миналата година 35 млн. лева за справяне с водната криза. 

На 18 ноември 2019 г. Перник мина на воден режим заради малкото вода в язовир "Студена". Месец по-късно той стана по-тежък. Жителите на града имаха вода само по 8 часа на ден – от 14 до 22 ч. Ограничен бе достъпът и на други градове и села в областта. Заради кризата през януари беше арестуван и обвинен бившият екоминистър Нено Димов. След месеци той беше пуснат под домашен арест. Обвинения получи и бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов. Под отговорност бе привлечена и бившата зам.-кметица с ресор "Култура" Севдалина Ковачева, тъй като трябвало да се въведе воден режим, когато тя била и.д. кмет.

На 21 декември 2019 г. в Перник беше обявено бедствено положение, чак тогава се заговори за прокарването на тръба през село Мало Бучино до Перник, която да го снабдява с вода от язовир "Бели Искър". Преди няколко месеца беше пуснат новият водопровод, но вместо да донесе облекчение на жителите, той разочарова с ежедневни аварии заради силното налагане по амортизираната водопреносна мрежа. Загубите на вода бяха над 75%.

След което започна подновяването на вътрешната водопроводна мрежа с безизкопна технология и пари от хазната. Кметът на града Станислав Владимиров прогнозира спад на 45% на загубите на вода след подмяната на водопровода.

Водният режим бе отменен, когато водата в язовир "Студена" надхвърли 21 млн. куб. м при капацитет над 25 млн.

Водата в язовир "Студена" е към днешна дата е 21 631 300 куб. метра при капацитет 25 519 100 куб. метра. Притокът е 426 л/сек., а разходът е 515 л/сек. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови