Проф. Анастас Герджиков: СУ не страда от липсата на студенти

OFFNews 01 октомври 2019 в 18:12 2072 0

"Твърдението, че българските студенти намаляват е невярно. Броят на чуждестранните студенти в СУ нараства, като тази година е над 1300 души или 6% от общия брой на студентите. Причината е, че специалности на английски език не липсват, но гарантирано завършване на всеки студент няма. Не е вярно и твърдението, че ако студентът бъде скъсан, се губи и финансирането“, обяви ректорът на най-старото учебно заведение у нас проф. Атанас Герджиков при старта на новата академична година. 

Тя започна с традиционното поднасяне на цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви. Пред бюстовете на двамата-братя дарители се поклониха вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева и цялото ректорско ръководство.

Вицепрезидентът Йотова се обърна към първокурсниците с призива да бъдат креативни и свободомислещи, защото това е запазена територия на университета.

„Университетът е един от малкото оазиси на свободомислието, на съпротивата срещу празнодумието, равнодушието, измислените идоли, на битката срещу полуистините и фалшификатите. Запомнете това и продължете тази традиция“, призова Йотова и подчерта, че няма по-могъща сила от тази на словото, знанието и аргументите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови