Проф. Атанас Герджиков: Нека заедно сътворим ново духовно възраждане

OFFNews 25 май 2018 в 07:22 2469 1

Проф. Атанас Герджиков: Нека заедно сътворим ново духовно възраждане

Нека заедно се погрижим България да има духовно бъдеще. Нека заедно сътворим ново духовно възраждане. Нека осъществим мечтаното от Вазов възкресение на новите надежди и на заспалите сили на един народ.

Това каза в реч по повод 24 май ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков. Празникът на българската просвета и култура беше отбелязан с академично тържество в Аулата на университета.

Не изкуственият интелект и роботите застрашават човечеството – истинската заплаха е в това, че хората губим човешкото. Ново духовно възраждане и нов хуманизъм са ни необходими не само за да запазим културата, просветата, науката и духовните традиции, а за да съхраним човечността си. Хуманизъм и хуманност имат общ корен – те са присъщото на човека“, каза в словото си ректорът.

Той изтъкна, че в България тази опасност е още по-очевидна – заради демографската криза и емиграцията се безпокоим, че сме изчезващ народ, но не осъзнаваме, че истинската опасност е изчезващата духовност. "Ние не четем, не търсим духовно израстване, а единствено икономически просперитет, не общуваме едни с други, не си помагаме, егоизмът е изместил емпатията, а атеизмът – вярата в доброто", каза Герджиков.

По думите му Няма нито една партия, която да е превърнала в своя кауза духовното възраждане, а това може да се окаже недалновидна политическа стратегия, защото стремежът към духовно израстване е дълбоко присъщ на човека и материалното може да замести липсата на духовност само временно. "Това е и причината за периодичното възраждане на интереса към културата, хуманизма и хуманноста", изтъкна ректорът.

По време на тържеството бяха отличени победителите в Националния литературен конкурс за стихотворение и разказ на Фондация “Св. Климент Охридски”. 

Наградата за проза получи Сони Бохосян, студентка в специалност „Португалска филология“ във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет. Тя бе отличена за разказа й „Доскоро“.

Наградата за поезия бе връчена на Мартин Илиев за творбата му „Стихотворението“. Мартин е студент в специалност „Българска филология“ във Факултета по славянски филологии на Университета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови