Проф. Дончо Хрусанов: Разрешението за строеж на 'Златен век' никога не е губило действието си

OFFNews 18 юли 2019 в 16:46 3610 0

Разрешението за строеж на "Златен век" никога не е губило правно действие. Напротив – няколко пъти е допълвано, а от всяко допълване започва да тече нов срок. Щом е било допълвано, значи е било действащо – няма как да се допълва, ако срокът му е бил изтекъл, изрази становището си по казуса проф. Дончо Хрусанов.

Според него би могло да се говори за процесуални нарушения при издаване на заповедта за спиране на строежа, предвид дадените предписания и изпълнението на голяма част от тях от строителя.

Проф. Хрусанов е категоричен, че изменението на ЗУТ от 2017 г., удължава срока на разрешителното и той става 10-годишен. Това важи и за всички действащи в този момент разрешителни, които следва да се считат с удължен срок.

И Конституционният съд, и Върховният административен съд, и Върховният касационен съд приемат, че преуреждането на действащи правни отношения не представлява обратно действие и затова законът има сила за тях. Конституционният съд в свое решение от 2017 г. изрично е казал, че “хипотезата на прилагане на новия закон към заварено правоотношение не е равнозначно на обратно действие на новия закон”.

Професор Хрусанов коментира искането на ДНСК за предоставяне на становище от Главния архитект на СО относно правното действие на разрешението за строеж като незаконосъобразно. По думите му, Главният архитект на СО няма право да изразява становище относно правното действие на разрешителното, въпреки че в писмо до заместник-министър на МРРБ той пише, че разрешителното е валидно.

Установени са несъответствия между мотивите в заповедта на ДНСК и тези в Констативния акт. Това съществено нарушение на административнопроизводствените правила води до унищожаване на административния акт, още повече че голяма част от задължителните предписания са били изпълнени преди издаването на заповедта. 

Не ми е известно да са констатирани нарушения при предишни проверки на ДНСК, каза проф. Хрусанов.

Дончо Хрусанов е професор по административно право и административен процес в юридическия факултет на СУ "Кл. Охридски" и автор на множество учебници в областта. Член на работната група по приемането на АПК. Член на Правния съвет към Президента на Р България от 2001 г. до 2011 г. Член на Консултативния съвет по законодателството към Председателя на 39-ото Народно събрание; член на Специализирания научен съвет по правни науки при Висшата атестационна комисия; съдия в Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата. Член на Управителния съвет на Центъра за обучение на адвокати „Кръстьо Цончев” към Висшия адвокатски съвет

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!