Проф. Ева Соколова: Русия винаги е била срещу България

Путин не спи и за българските русофили пари винаги има, казва тя

OFFNews 21 октомври 2022 в 09:39 11475 8

Соколова

Снимка БГНЕС

Проф. Ева Соколова.

Русия винаги се е месила във вътрешната ни политика. По време на Третото българско царство от всички 62 правителства само това на Стефан Стамболов е провеждало независима политика. Това заяви пред БГНЕС проф. Ева Соколова. Съпругата на покойния председател на 38-то Народно събрание Йордан Соколов представи книгата си „Руската намеса в съдбините на България”.

Книгата разглежда събитията не само по време на Третото българско царство, но и по време на Народна република България, така че в нея се обхваща един период от 100-150 години, от Руско-турската освободителна война до наши дни.

„Интересното е, че почти няма правителство, в чиято работа Русия да не се е месила по някакъв начин. Русия се е намесвала във всичко брутално. Нейната намеса започва още преди създаването на държавата по време на Екзархията. Един спор между граф Игнатиев и маркиз Солсбъри, който предопределя, че ако България се освободи, тя няма да бъде цяла, а ще има някакво Княжество. След това Цариградската конференция, Освободителната война, Берлинският конгрес, Съединението, абдикацията на княз Батенберг не е имало момент, в който да не сме имали тежка намеса”, каза проф. Соколова.

През 45-те години социалистическо управление хората са живели в терор, страх, недоимък и в едно страшно влияние на Русия.

„Процесите и концлагерите, и програмата в училищата, всичко е било под диктовката на Русия. За съжаление, сега всичко това е забравено, сякаш българите не се вълнуват от истинската история, а се вълнуват от тази, в която се въплъщават някакви неистини. Тези неистини и интерпретации толкова силно са повлияли на нашия народ, че е днес имаме русофили”, подчерта още общественикът и допълни, че Русия винаги се е борила срещу нашия интерес, давайки за пример Сръбско-българската война, Балканската война, Междусъюзническата война.

Проф. Соколова отбеляза със съжаление, че нейното поколение се е провалило в задачата да спре руското влияние в България. Нейната надежда е в младите хора, на които посвещава и своята книга. Те трябва да противодействат срещу митовете в публичното пространство, че Русия е „наша опора“.

„БСП падна на пето място, но се появиха нови русофилски партии, на които трябва да се противодейства. Руският народ е беден, но Путин не спи и за българските русофили пари винаги има. Това е много опасно”, заяви тя.

Проф. Соколова е съпруга на Йордан Соколов, председател на НС. На въпрос как ще коментира безпрецедентната ситуация в парламента и невъзможността да се избере председател, тя отговори, че депутатите не са българи, които се интересуват от историята и съдбата на България.

„Цял ден стоях пред телевизора, изпитвах и гняв, и срам, и мъка. Депутатите не мислят! Това, което се случи беше грях, последните няколко парламента са някакъв ужас”, заключи проф. Ева Соколова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5426

7

Бай Пешо от Перни 6

22.10 2022 в 08:38

Ако не беше Русия нямаше и книги на български да има, институции и тролове идиоти да се изказват. Русия ни освободи и после създаде всички институции в Царство България. Но този факт не може да се оспори затова опорките са такива глупости каквито бръщолеви Октим.

-480

6

Октим

21.10 2022 в 17:47

Че кога и най-вече кои от живущите в България са чели и изобщо познават истинската история на България? Още след руско-турската война всички места, където тя е била съхранявана са ограбени от руските гадове, книгите натоварени на каруци и изнесени в посока тайгата ... А това, което тогава не можаха да откраднат изнесоха след окупацията на страната след Втората световна война, включително и държавния архив! А след това пренаписаха и напълниха с изгодни за тях лъжи една грозна плява, която би трябвало да е българската история ... Затова професията историк е едно от най-абсурдните неща (а то пък кое ли не е абсурдно?) в страната и в човешки превод означава “патологичен лъжец“! Виж урода Копейкин, а и много други! Иначе по света съществуват много библиотеки, до които болшевишката сган не е могла да се добере и унищожи истината и това поне мен много ме радва, тъй като имам достъп до тях!

-5426

5

Бай Пешо от Перни 6

21.10 2022 в 15:22

Професорката е изкукуригала като Байдън вече, явно.

12182

4

sawall

21.10 2022 в 10:50

Стига глупости сега, Русия никога не е била "срещу" България. Просто винаги е била на първо и единствено място "за" собствените си интереси. Все едно аз да съм "срещу" мравуняка на двора: не, нямам нищо лично срещу него, просто ми пречи.

726

3

Кариерен

21.10 2022 в 10:50

Коя е Ева Соколова, че си въобразява, че единствено ТЯ казва истината? Химик по образование, специализант в ГДР и защитила дисертация в Московския университет, ще пише книга за историята! Същото, както ако някой историк пише книга по въпроси на химията!

2550

2

alfakentavur

21.10 2022 в 10:26

И аз. И не от сега. Дори не и от 2014 година. А от около 30 години насам им го казвам, но не розумяват.

1414

1

Dido

21.10 2022 в 10:04

Толкова пъти съм го казвал на колеги и познати - с примери и дати и всичко, ама в техните чугунени глави здравия разум не вирее!