Проф. Тагарев: Руски самолет с ракети C-400 е прелетят над България за Сърбия

Външно потвърди за два полета на 22 октомври

OFFNews
30 октомври 2019 в 10:10 | 5701 |4

Руски самолет със зенитни ракети С-400 е прелетял над България, за да участват във военното учение „Славянски щит 2019 г.“ в Сърбия.

Това заяви проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната от 13 март до 29 май 2013 г., пред БГНЕС.

Пред медията МВнР е потвърдило за полета, който е бил извършен в съответствие с приложимото за случая българско законодателство.

В нощта на 22 и 23 октомври самолет Ан-124 на руските ВВС прелита над територията на България. Неговият маршрут е от Москва, Ростов на Дон, над Черно море и България за Белград, посочи проф. Тагарев и подчерта, че не става дума за граждански полет.

„Абсолютно задължително е да се получи разрешение от българските официални власти. В противен случай такъв самолет на чужда държава би бил цел на нашите ВВС. Ако ВВС не са уведомени, че ще има такъв полет, би трябвало да го спрат, но изглежда всичко е минало спокойно и предполагам, че са били уведомени. Най-вероятно от съответната дирекция на МВнР“, обяснява специалистът.

Според Закона за отбраната разрешението трябва да бъде получено от Дирекция "Консулска" във външно министерство, което информира оперативния център на ВВС, обяснява процедурата той.

От пресцентъра на МВнР посочват, че военно-транспортен самолет на Руската федерация, превозващ личен състав, въоръжение и техника е преминал през въздушното пространство в съответствие с приложимото за случая българско законодателство.

Учението беше посетено от президента Александър Вучич, който заяви, че Белград иска да придобие ЗРК С-400, но не може да си го позволи. “Искаме и С-400, но само ако руснаците ни го оставят, иначе не можем да си го позволим”, каза тогава той.

Съвместното военно учение приключва утре.

Миналата седмица на посещение в Белград беше и руският министър-председател Дмитрий Медведев, а веднага след това в Москва беше сръбският премиер Ана Бърнабич, която подписа там договора за присъединяването на Сърбия към Евразийския икономически съюз.

Брюксел направи официално изявление по този повод, предупреждавайки Сърбия, че не може да членува в Евразийския съюз и да преговаря за членство в ЕС, припомня БГНЕС.

Малко по-късно от МВнР изпратиха до медиите съобщение, в което описват процедурата:

"Във връзка с публикации в медиите по повод преминаване във въздушното пространство на България на руски военно-транспортни самолети, превозващи ЗРК С 400 към Сърбия, бихме искали да обърнем внимание на процедурата за предоставяне на дипломатически разрешения за този вид полети в съответствие с действащата международна и национална нормативно-правна уредба:

След като в МВнР, дирекция „Консулски отношения“, постъпи нота от съответната държава с молба за разрешение за прелитане във въздушното ни пространство на военно-транспортен самолет, МВнР прави запитване с вербална нота до държавата, която е финална дестинация на полета. Целта е да се потвърди крайния потребител на превозвания товар и целта, за която ще бъде използван.

След получаване на исканата информация, в съответствие със Закона за гражданското въздухоплаване и Закона за преминаване и пребиваване на територията на Република България на съюзнически и чужди въоръжени сили МВнР предоставя за съгласуване постъпилото искане за получаване на дипломатическо разрешение за прелитане на компетентните български структури в МО и МТИТС.

След получаване на позитивни становища от тези две институции МВнР предоставя исканото дипломатическо разрешение за реализация на заявеното прелитане при условие, че полетите ще се реализират при стриктно спазване на правилата и процедурите за извършване на полети във въздушното пространство на България.

По повод конкретно цитирания в медиите случай, бихме искали да уточним, че е разрешено прелитането на 22 октомври 2019 г. на два военно-транспортни самолета с личен състав, бойна техника и въоръжение, включително ракетни комплекси С-400, във връзка с провеждането на военно учение „Славянски щит“ на територията на Сърбия.

На 30 октомври 2019 г. МВнР е получило надлежно уведомление за това, че са извършени обратните полети, свързани с извозването на участвалите в учението личен състав, бойна техника и въоръжение от Сърбия през въздушното пространство на България към Русия."

Препоръчани материали
zuljin

Рейтинг : 3631

30.10 2019 в 15:22 4
+ 0
- 0
Чудесно! Хайде нека сега посерковците от НАТО да нападнат пак Сърбия, че да гледаме шоу...
Навремето пак руснаците им дадоха системата, с която свалиха стелта. Даже я транспортираха през Дунава, по време на самия конфликт.
Victimized

Рейтинг : 14760

30.10 2019 в 14:00 3
+ 2
- 0
На Сърбия партньорите им подаряват оръжия, нашите партньори ни одират живи за 8 бракми за които не е ясно даже още къде ще се строят, хубавото е, че Индия отпадна като вариант, но пък не е ясно дали ще ги видим тези изтребители последна дума на техниката....
order

Рейтинг : 7624

30.10 2019 в 11:21 2
+ 4
- 0
ЕЖК на пазара, че са били ядрени ракети....
Socerez

Рейтинг : -2741

30.10 2019 в 10:45 1
+ 0
- 2
България - дупката в отбраната на НАТО! Дали раша ще пусне натовски самолет с оръжие да прелети над нейна територия?!!! А, Борисов?!!