Проф. Витанов: Загубихме битката с COVID-19 по Великден, влизаме в неблагоприятния вариант

OFFNews 24 април 2020 в 08:56 16480 20

Ние излязохме от пика на заразата и загубихме битката с коронавируса по Великден.

Така коментира ситуацията със заразата от COVID-19 у нас математикът от БАН проф. Николай Витанов по БНТ. 

Преди време той обяви, че българите могат да очакват добри новини около Великден, ако се спазват ограничителните мерки в продължение на три седмици. "Хората бяха дисциплинирани, добави математикът, който е част от оперативния щаб. - Очакваше се пик около Великден, а след него два варианта - благоприятен или неблагоприятен. Какво стана? Спазваха ли се мерките? Например в Плевен - гледате какво стана, 50 човека заразени от сто и няколко в цех. Аз не разбирам така спазването на мерките. Стопли се времето - видяхте какво стана по пазари и по паркове. След това - дългите пасове: от зона, в която има много заразени, излизат хора към места, където няма."

Изборът как ще продължим след пика беше направен по Великден, отговори професорът в отговор на въпрос какво следва. Неговата прогноза е за нови пикове. Прогнозата за скорошна отмяна на извънредното положение е била направена, ако мерките се спазват и спечелим битката. Ние я загубихме, допълни той. Огнищата ще растат, особено в страната, а медицинските системи там ще бъдат силно натоварени, прогнозира той. По думите му, когато поставим ситуацията отново под контрол, отново ще дойде следващият пик и тогава отново ще трябва да избираме по кой път да минем - да спазваме мерките и да ограничим заразата или не.

Идват решаващите 10 дни, кризата с COVID - 19 ще опита да ни удари, ако устискаме, резултатът ще е много добър. Нашата крива на инфекцията не е като класическата, обясни на 28 март проф. Витанов, който създаде математическият модел за развитие на коронависура у нас.

В момента ние влизаме в неблагоприятния вариант, заяви днес математикът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

20

Мислопрестъпник

25.04 2020 в 23:15

На 25.04.2020 Бойко Борисов проумя, че пътуванията по Великден не са се отразили негативно на заболеваемостта, тъй като най-вероятно хората са останали изолирани.
Ден по-рано проф. Николай Витанов, който е и част от Националния оперативен щаб за борба с корона вируса каза "Ние излязохме от пика и изгубихме битката по Великден", оприличавайки многобройните пътувания с "дълги пасове".
Кое от двете изявления е вярно и кое – фалшива новина? Ако е първото по време, това на проф. Витанов, който е част от НОЩ, това означава, че той и щабът са отговорни за манипулиране на общественото мнение чрез разпространяването по БНТ и други електронни медии, на неверни твърдения, без каквито и да било „научно обосновани“ доказателства, но с използването на футболни аналогии и метода на внушението.
Големият брат се извъртя на 180 градуса и сега чакаме реакцията на НОЩ. Предвид че действат като пропаганден отдел в Министерството на истината през 1984-та, реакцията им е предвидима.

10372

19

elbarbudo

25.04 2020 в 10:31

Здравната система я срина шайката, ама да не забравите пак да гласувате за нея!

20699

17

Новак

25.04 2020 в 00:19

Една поправка в последния пост - замени “да живеят” с “да не умрат”. По принцип за хората има разлика между двете.

3600

16

В Крак с Времето

24.04 2020 в 22:11

Всяко стадо със своя стаден имунитет. Нашето стадо за момента се представя много добре в статистиката. Около 1100 заразени и само 100 починали си е много добър резултат по европейската класация. Мерките са необходими, дават резултати и хората ще свикват ако искат да живеят в големите градове. Професор Витанов е прав, че с Великденските и подобни селендурщини ще сринем здравната система.

20699

15

Новак

24.04 2020 в 21:00

Zuljin, няма спор, че вирусът е опасен и че мерките са необходими. Но преиграването със забрани и тоталното истеризиране на ситуацията повече деморализира отколкото да сплотява хората.
Нека да се следи за стриктно спазване на мерките - физическо дистанциране, предпазни средства, хигиена. Дали си в София, дали на село или в планината това трябва да се спазва. Тези хора обърнаха мерките в налагане на инат на техните решения.

10372

14

elbarbudo

24.04 2020 в 19:16

На единия пръст на крака имам врастнат нокът - тоя специалист дали ще може да ми го изреже или все пак да ида на лекар? Може би на вирусолог?

11719

13

Краси

24.04 2020 в 15:48

На този "умник" има ли кой да му каже, че не сме загубили нищо, защото битката не се е състояла. 1100 заразени за 2 месеца, от които половината са оздравели (интересно защо тях не ги приспадат от общия брой) и под 100 умрели не са битка, те даже още не са статистическа извадка, камо ли епидемия или пандемия.
Ако здравната ни система не може да поеме няколко хиляди болни от Коронавирус започвам да се чудя за какво плащам всеки месец максимално възможния размер на здравна осигуровка плюс частна здравна осигуровка за всичките си сътрудници и за себе си.

20699

11

Новак

24.04 2020 в 14:24

Нали същите тези разправяха, че заради Великденските празници ръст в София няма да има, но ще се увеличат другите градове? Като гледам в София пак е с най-много нови случаи. Явно и вирусът, както и населението, нещо не слуша Щаба какво му говори.
А някой пък обвинява друг, че заради отпуската на втория първия няма да може да отиде на море. Е това е най-голямата цел и тя е постигната - половината мат’рял да е настроена срещу другата половина. Така Боко Тиквата вече наистина може да си спи сладък сън на мека възглавничка. Преди три месеца я беше оплескал отвсякъде с къща в Барселона, Перник без вода, боклуци от Италия. А сега всичко се забрави - той се вихри на бял кон къщата си е в Барселона, Перник си е без вода, но 27 млн. лева потънаха, на италианците хич не им е до боклука. Е това е - роди ме мамо с късмет па ме остави прост.
 
X

Подкастът на OFFNews