Прокуратурата проверява Софийския университет по публикация на OFFNews

Александра Маркарян 03 октомври 2017 в 11:08 6453 1

Снимка http://phls.uni-sofia.bg

Прокуратурата започна проверка в Софийския университет във връзка с публикацията на OFFNews "Как се раздават пари по проекти в Софийския университет".

От пресцентъра на Софийска градска прокуратура потвърдиха за течащата от септември проверка. Преписката е № 19740/2017.

По нея СГП-София е възложила проверка на Главна дирекция "Национална полиция" към 5 септември.

В статията от 24 юли 2017 г. разказваме за един от проектите с европейско финансиране на СУ - "Студентски стипендии", осъществен през летния семестър на 2016/2017 г. Работили по проекта ни предоставиха документи, недоумяващи каква логика е диктувала разпределянето на парите.

Те не можеха да си обяснят защо един получава една сума, а друг - друга, защо срещу името на един пише даден брой изработени часове, а срещу името на друг броят е различен. Недоумението им идваше не от убеденост, че всеки трябва да получава еднакво, а от факта, че те не бяха подписали договори, нито бяха предали отчети. Как тогава ръководството знае кой колко е изработил и как е определило кой колко да получи, питаха служителите.

Пред OFFNews те дори изразиха опасения, че ще бъдат принудени да подписват договори със задна дата, само и само документацията на СУ да изглежда изрядна при проверка.

Още по-голямо бе изумлението им от присъствието на 10-ина души в списъка с получилите пари по проекта. Повечето от тях бяха от Ректората, бяха взели най-големите суми, но нямаше логика да са работили по "Студентски стипендии".

Например необяснимо беше какво е свършила по него началничката на отдел "Прием на студенти", която няма работа с вече записаните, а с тепърва постъпващите във висшето училище. (Според списъка в заповедта тя е изработила 281 часа и взема 2 248 лева.) Неясно бе защо сред възнаградените е и главният финансист на СУ Елена Петрова (с надбавка 2 247 лева). Вътре бе и името на зам.-ректора Ренета Божанкова (с 280 часа извънреден труд и 2 240 лева еднократно допълнително възнаграждение по проекта).

Тримата съгласували заповедта на ректора се оказаха сред 10-имата с най-високи допълнителни възнаграждения по проекта - Елена Петрова, проф. Ренета Божанкова и старши юрисконсулт Галина Кунева. Факт, който накара служителите да се питат редно и морално ли е това.

Отговор на този въпрос, или поне в частта му законно ли е това, ще даде прокуратурата след края на проверката си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7987

1

Мунчо Мунчев

03.10 2017 в 12:39

Прокуратурата едва ли ще направи нещо. И въпросът далеч не е само финансов. Морален е, но за морални перверзии още никой не е бил съден. Жалко за студентите, които търсиха и търсят справедливост. Върху тях се упражнява огромен натиск. Дано издържат психически.