Прокуратурата проверява митниците за прикриване на престъпления от петролни фирми

OFFNews 15 октомври 2015 в 11:15 3455 0

Петролни и газови компании внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на събирането на парите от акциза на горивата.

От Българската петролна и газова асоциация настояват за проверка на Акцизната централизирана информационна система, към която се подават данните за дължимия акциз.

"След поредица от срещи през тази година с отговорните за БАЦИС длъжностни лица от Агенция „Митници”, се потвърди информацията ни, че системата не може да обработи огромния обем данни, че се предават данни от контролни точки на задължените лица, които въобще не се отразяват в системата. Има съмнение, че се предават и такива, които после биват умишлено заличавани, за да се прикрият незаконни действия на икономически оператори, че основната функционалност на БАЦИС, а именно автоматичното сравняване на количествата, отчетени от входно-изходните измервателни системи, с количествата, декларирани от лицата, не работи", пишат от Асоциацията в сигнала до главния прокурор.

Стана ясно още, че въпросното сравняване много често се извършва ръчно и избирателно от митническите органи, допълват оттам.

От Българската петролна и газова асоциация задават и въпросите: Осигурено ли е събирането на акциза от всички горива, постъпили на българския пазар? Всички задължени по ЗАДС лица ли са изпълнили задълженията си във връзка с БАЦИС или има такива, които не са ги изпълнили точно и са осъществявали дейност, без да отговарят на изискванията на Закона? Ако има такива лица, какви действия е предприела митническата администрация спрямо тях?.

Те искат да знаят още спрямо кои икономически оператори са извършвани гореспоменатите „ръчни” проверки и има ли оператори, които не са били проверявани? Ако има лица, които не са били проверявани, възможно ли е същите да бъдат проверени в момента или данните за техните транзакции липсват в масивите на Агенция „Митници”? По какви причини за дълъг период от време не е осъществена връзка между БАЦИС (Агенция „Митници“) и НАП?

Предстои да бъде извършена пълна проверка на изнесените в сигнала данни, обясниха от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови