Проливен дъжд и втора степен на опасност в Южна и Източна България, 10 см сняг в Западна

OFFNews 10 януари 2019 в 06:30 2919 0

Снимка pixabay.com

Предупреждения от първа и втора степен за опасност (жълт и оранжев код) за значителни валежи от дъжд и от сняг отправи в прогнозата си за днешния ден Националният институт по метеорология и хидрология при МОН.

Кодът е оранжев в пет области заради очаквани проливни валежи. Те са: Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Там се очаква да паднат между 35 и 50 литра на кв. метър. Жителите на морските области ще трябва да се пазят и от вятъра - той временно ще се усилва от юг-югоизток и ще е с пориви до 20 метра в секунда.

Докато валежи от дъжд ще има главно в южните и източните части на страната, в Северозападна България те ще са от сняг.

Жълт код е обявен в 11 области - в 7 от тях заради сняг, в останалите - заради дъжд. В една от 11-те - Кюстендил - прогнозата е и за дъжд, и за сняг. Сняг ще вали в: София, София област, Перник, Враца, Видин и Монтана. Очаква се да се образува снежна покривка до около 10 см, а в планинските части тя да достига 15 см.

Жълт код заради дъжд е валиден за областите Сливен, Варна и Добрич, а очакваните количества - 25-35 л/кв.м.

Минималните температури, в повечето райони ще бъдат между минус 3° и 2°, максималните - между 0° и 5°, в Югоизточна България до 10°-11°.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, който през деня в ниските части ще премине в дъжд. Ще духа силен и бурен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра – около минус 3°.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд. Ще духа южен силен, който в следобедните часове по северното крайбрежие ще отслабне и ще се ориентира от север-североизток. Максимални температури между 8° и 11°. Температурата на морската вода е 5-6°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала по южното крайбрежие и ще достига 4-5 бала по северното.

Тази сутрин слънцето изгрява в 7:57 ч и залязва в 17:11 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови