Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Проливни дъждове в 10 области, в Бургаска е обявен оранжев код за опасно време

OFFNews 26 ноември 2019 в 06:00 2444 0

Снимка pixabay.com

Проливни дъждове в 10 области на страната се очакват днес. В 9 от тях е обявен жълт код за потенциално опасно време, в десетата - Бургас - кодът е оранжев, което означава "опасно време", предупреждава Националният институт по метеорология и хидрология.

Областите с жълт код са: Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Ямбол, Сливен и Варна.

Там се очаква за денонощието да паднат между 25 и 35 литра на квадратен метър, а в планинските райони - и повече. По морето вятърът ще се усили от североизток, а по-късно - от север ще духа с пориви до 20 метра в секунда. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

В Бургас се очаква да паднат между 35 и 65 литра дъжд на квадратен метър.

Валежи се очакват днес в почти цялата страна, но по-слаби. В районите с надморска височина над 1200 метра дъждът ще се примесва със сняг. 

Около обяд от югозапад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва. Ще духа до умерен вятър, а в Източна България - временно силен североизточен вятър, който след обяд ще се ориентира от север-северозапад.

Преобладаващите температури ще са: минимални - между 7° и 12°, максимални в по-голямата част от страната - между 8° и 13°, на места в Северна България - по-ниски, по Черноморието - 11-14 градуса.

В планините ще е облачно, с валежи от сняг, под 1200 метра - от дъжд. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра – около 0°.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews